Syltede agurker

Jeg har sagt det før – jeg elsker bare at sylte! Der er noget sært tilfredsstillende ved at komme ting på glas og gemme dem på en hylde i kælderen. At åbne sådan et glas af sommerens godbidder i vinterhalvåret, er bare det bedste.
Syltede agurker er jo meget klassisk, men efterhånden er det ikke så nemt at skaffe drueagurker. Supermarkederne har dem aldrig, så det hedder grønthandlere, gårdbutikker o.l. Som oftest bruger man krondild (de afblomstrede dildskærme) til at give smag, men da jeg forudså at det kunne være svært at skaffe, havde jeg ladet et stort bundt dild trække med eddiken i nogle uger – bare brug krondild, hvis det kan skaffes, eller nøjes med de øvrige smagsgivere.
Ligesom med rødbeder kan agurker godt klare rigeligt med smag, jeg brugte et udvalg af hele krydderier fra skabet, samt hvidløg og peberrod, som også konserverer. Det er lidt mere besværligt at sylte agurker end fx rødbeder, da agurkerne skal ligge i saltlage et par døgn først – til gengæld skal de ikke koges efterfølgende. Jeg syltede agurker for første gang sidste år, og blev meget positivt overrasket over hvor godt de egentlig smagte – MEGET bedre end dem man køber. Kan du skaffe drueagurker, er det bestemt “besværet” værd – køb alle de agurker du kan få fingrene i, når man er i gang, kan man ligeså godt lave en ordentlig portion. De kan sagtens holde sig op til et år, hvis de altså ikke bliver spist inden 🙂
Jeg fik fat i to størrelser drueagurker, hvor de store er næsten ligeså store som skoleagurker, og de små omkring 5 cm lange. Jeg prøvede på at sylte dem i forskellige glas, men et enkelt blev lidt blandet – det gør ikke så meget.

Syltede agurker (6-8 store glas)
4½ kg drueagurker
400 g salt
4 l vand
2 l husholdningseddike
1,3 kg sukker
2 spsk sennepsfrø
1 spsk hvid peber
1 spsk fennikelfrø
1 spsk allehånde
1 tsk kommensfrø
1 spsk korianderfrø
8 fed hvidløg
1 stk peberrod, skåret i 8 skiver
evt. krondild
atamon

Kog vand og salt sammen og lad det afkøle. Skrub agurkerne grundigt, prik dem med en gaffel og skær enderne af. Læg agurkerne i en store beholder og hæld saltlagen over. Læg en tallerken ovenpå, så alle agurkerne holdes nede i lagen. Stil agurkerne koldt i 2 døgn.

Dræn agurkerne. Hæld en sjat atamon i alle glassene og hæld kogende vand over. Vend glassene og stil dem på et rent viskestykke. Når de er tørre, fyldes de med agurker – bare pres så mange ned i glasset som muligt. Læg et fed hvidløg og en skive peberrod i hvert glas. Kom eddike, sukker og alle de hele krydderier i en gryde og kog op til alt sukkeret er opløst. Hæld den varme lage over agurkerne og luk straks glassene. Lad agurkerne trække mindst en uges tid førend du spiser dem. Så er der lækkerier til leverpostejmaden til vinter.

 

 

Se andre madbilleder på Instagram, hvor jeg går under appelsigne

14 kommentarer
  • Piskeriset siger:

    Uhm, hjemmesyltede agurker er skønt! Jeg bliver helt glad, når jeg ser på det billede! 🙂

    Har selv syltet drueagurker for første gang i år (sidste år måtte jeg opgive at finde frem til, hvor jeg kunne købe dem, men takket være Torvehallerne fik jeg endelig fat i en portion).

    • Signe siger:

      Jeg håber de får en renæssance i butikkerne – ligesom stikkelsbær har fået. De var jo også umulige at opdrive for nogle år siden. For hjemmesyltede agurker er altså MEGET lækrere end de købte!

  • Leif siger:

    Tag en tur til Dragør, efter St. Magleby kirke, ligger der et udsalg med friske grøntsager, de plerjer at have drueagurker.

  • Sarah siger:

    Super opskrift som jeg bare må afprøve. Er først lige blevet ven med syltning (eller i hvert fald bedre), det har altid været min mor der gjorde det.
    Men har fundet ud af det giver en god følelse at gøre det selv.
    Har lige lavet mine første 7 l. blommemarmelade, og det blev en succes ;o)

    • Signe siger:

      7 l. – Det var ikke så lidt 🙂
      Det er bare lækkert at kunne spise sine egne produkter vinteren igennem – og fedt at man så nemt selv kan bestemme hvordan de smager.

  • Sarah siger:

    Nej det var noget af en portion ;o) og der er også blevet delt godt ud, til bl.a både børnehave og vuggestue. Svigermor kom med dem og hun havde endda også udstenet dem, så det kunne næsten ikke blive nemmere ;o)
    Og tak for en skøn blog, flere af dine opskrifter er bare blevet et fast indslag hos os, ikke mindst din fantastiske kødsovs 🙂

  • Laila Danefeld Pedersen siger:

    Hej. Jeg mistede min mor i april og har derfor ikke nogen ekspert at spørge til råds, så jeg prøver her – Hvis nu drueagurkerne er meget meget store og tykke (større/tykkere end skoleagurker) så har jeg ladet mig fortælle at de kan skæres ud i aflange stykker, men skal man så fjerne de store kærner??

    Mvh Laila

    • Signe siger:

      Hej Laila. Du behøver ikke fjerne kernerne i drueagurker – og er de meget store kan de også syltes i skiver. God fornøjelse med syltningen.

      • Laila Danefeld Pedersen siger:

        Mange tak for svar.. Jeg vil gå igang med min første syltning overhovedet, håber det blir godt… Er dog lidt i tvivl om hvor længe de skal stå efter de er kommet på glad, har kigget flere opskrifter igennem og det er alt lige fra 1 uge efter til 4 uger efter.. Hvad er din/jeres erfaring?? For jeg er da noget spændt på at smage dem når de er klar…

  • […] dem i skiver først osv osv. Jeg valgte min egen model, da jeg havde en del lage til overs fra syltning af agurker. I stedet for saltlage valgte jeg bare at drysse de halve asier med rigeligt salt, og lade dem […]

  • […] pickles (forret/snack til 3) 15 tykke skiver syltet agurk 2 dl panko eller rasp ½ liter […]

  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *