Sylte er på ingen måde KUN julemad, og så fedt er det altså heller ikke!!!
Er det så OK at jeg ikke har fået blogget opskriften før nu, selvom jeg lavede det (igen i selskab med faderen) den 21. december??? Vi lavede da de 2 af dem med grøntsager i…
Nå, men altså; de smagte i hvert fald skønt, selvom jeg faktisk bedst kunne lide den uden grøntsager. De blev serveret som sidste kødret til julefrokosten 1. juledag, hvorefter min søsters vand gik, så vi gik glip af osten – til gengæld fik jeg den skønneste lille niece ud af det 🙂
Tilbage til sylten – jeg har egentlig altid syntes at det var noget klamt, lyserødt-gråligt noget, som jeg vist ikke behøvede at spise, men inspireret af Grydeskeens opskrift, spurgte jeg min far om ikke det kunne være et juleprojekt, vi kunne kaste os ud i. Han begyndte straks at fable om grisehoveder og hvad ved jeg, så jeg fulgte bare trop – resultatet blev nu uovertruffent, så det er bestemt ikke sidste gang jeg slæber et grisehoved hjem fra slagteren 🙂 Desuden elsker jeg når ungerne bare stirrer, fascinerede og lettere skræmte (mine børn er altså vant til lidt af hvert, men sådan et grisehoved fik da et par ydrk-kommentarer med på vejen!).
Sylte (4 stk.)
2 svineskanke
Sørg for at slagteren halverer hovedet, så er det langt nemmere at komme til. Skrab hjernen ud (den gør suppen grumset) og giv den til hunden (eller smid den ud!). Læg hovedet (altså grisens!) i koldt vand en times tid – smid dernæst vandet ud. Kom rent vand på, tilsæt skankene og kog op. Skum grundigt for urenheder og tilsæt så:
3 porrer (husk alt det grønne)
3-4 persillerødder
3 gulerødder
en god håndfuld persillestilke
5 laurbærblade
3 løg
4 fed hvidløg
20 peberkorn
10 hel allehånde
1 stor kvist frisk timian
Andre rodfrugter og krydderier kan sagtens bruges, bare fyld på!
Lad suppen koge i mindst 4 timer, mærk efter om kødet er HELT mørt. Lad suppen stå og trække et par timer (evt. natten over) et koldt sted.
Sigt suppen gennem et klæde (jeg plejer at bruge en ren stofble), og smid grøntsagerne ud. Pil kødet fra benene, og kom det i en skål. Pil kødet mere eller mindre fra hinanden, alt efter hvor grov en sylte du ønsker.Nu skal suppen koges ned; det gøres i en gryde med en stor overflade på fuldt blus. Når man har brugt et grisehoved, er der allerede på nuværende tidspunkt temmelig meget gelatine i suppen, så hvor meget eller hvor lidt den skal koges ned, må du smage dig frem til – du får en ret klistret fornemmelse i munden, når den har den rette konsistens – vi kogte måske suppen i 30-45 minutter, så var den klar. Husk at smage suppen til, og vær sikker på at der er nok salt i; da den skal spises koldt kan den trække en del!
Haha – hvis jeg havde børn, ville jeg elske at udsætte dem for grisehoveder, blæksprutter, tarme til medister osv;o)
Jeg får helt lyst til at kaste mig over sylteprojekt, tror dog, at jeg vil vente til næste jul.
De bliver desværre hurtigt ret hårdføre, så nu skal de næsten have kammerater med hjem, førend man kan få de der "klamt" kommentarer 🙂
Må jeg lige udtrykke min dybeste respekt for at du bruger grisehoved, for det er der ikke mange der gør nu om dage, men det bliver altså bedst.
Man bliver helt sulten igen og i julehumør (sne og sylte) MUMS!
Det var også det min far mente. Desuden er der jo vildt meget gelatine i hovedet, så det er vel kun "naturligt" at bruge det frem for husblas.
Man skal nu lige huske at spørge til prisen – vestegns-slagteren tog 160 kr(!!!) for et svinehoved!
Kære Signe
Jeg har lavet mange sylter i mit liv, min mand og jeg startede i tidernes morgen, med at åbne en slagterbutik med dinner transportable, min mand var uddannet butiksslagter og da jeg begyndte, at fable om grisehoveder til sylte, sagde han nej, jeg måtte få kæberne, men så var det slut, derimod bov og nakke ville han have sylten lavet af, og du milde hvor blev de populære, de blev "eksporteret" til mange steder i Danmark, så det var både et sommer og vinterjob at lave sylte, om sommeren ville turisterne have dem med hjem!
Så de behøver ikke laves af grisehoveder, – fik jeg lært.
Knus
Vibeke
Den opskrift som gav mig lyst til sylte, indeholdt kun skanke, så jeg var godt klar over at det ikke pinedød var nødvendigt at stå med et helt svinehoved – men det var nu meget sjovt 🙂
Lyder godt! vi bruger altid svinehovedet, plus andet flæsk. men når min gamle moder lagde det kogte kød ned i formen, foregik det på følgende måde! først lidt suppe, ca1/2 cm. derefter et lag kød ca 1cm. derefter rå hakkede løg samt salt og pebber i et tyndt lag, og så videre, indtil formen er fyldt 3/4 op. no hælder du den varme suppe på, og lader det stivne. Du kan lægge lidt pres på, alt efter hvo megt sky du bryder dig om.
Finn Bay
Lyder som om at dte bliver en rigtig flot sylte – sådan i lag 🙂
[…] fra Signes Mad fylder bordet med Anderillettes, Gravad laks, Grønlangkål, Lammerullepølse, Sylte, Medisterpølse og […]
Jeg har bestilt et svinehoved og nogle skanker og glæder mig til i dag hvor jeg skal hente det for at gå i gang med din opskrift på sylte.
God fornøjelse med kogningen – håber at det bliver et hit på frokostbordet 🙂