Hvis man som jeg bager surdejsbrød, vil man uvægerligt stå med rester af surdej. Jeg har en kondibøtte stående i køleskabet, som jeg hælder rester af surdej i, og selv om der samler sig noget gråt vand øverst, kan man altså blot røre i den, og bruge den til forskellige former for bagværk.
Nogle bruger denne knap så aktive surdejsrest til knækbrød (se fx her), men de er lige til den syrlige side efter min smag. Jeg bruger resterne til at supplere op og give en let syrlig smag i almindelig pandekagedej, forskellige former for gærdej samt til disse virkelig lækre pandekager.
Her får surdejen lov til at spille en aktiv rolle for hæveprocessen, og når man så ovenikøbet kommer natron i, hæver dejen vildt meget op.
Pandekagerne er ikke særlig søde, og kan derfor også bruges som fx blinis, når stenbiderrognen er i sæson. Jeg har prøvet at udskifte halvdelen af melet med boghvedemel, og det blev til virkelig lækre blinis.
Pandekagerne bages af en slags fordej, som står og hygger sig på køkkenbordet natten over. I mit hjem passer det perfekt, for så kan jeg forberede pandekager om aftenen og bage dem om morgenen, til et lækkert morgenbord.
Dejen kan også bruges til at bage vafler med.
Tip: Hvis du nu ikke er den store surdejsbager, og derfor ikke har rester af surdej på køl, kan surdejen erstattes af 1 dl yoghurt blandet med ½ dl hvedemel.
Surdejspandekager (ca. 20 stk)
Fordej:
1 dl overskydende surdej (ikke aktiv)
2 dl hvedemel
1 spsk sukker
2 dl mælk
Dagen derpå:
1 æg
25 g smør
½ tsk salt
½ tsk natron
Til fordejen røres alle ingredienser sammen, der lægges film over skålen og den sættes på køkkenbordet i ca. 12 timer.
Dagen efter smeltes smør på en pande, hvorefter æg, salt, natron og smeltet smør røres i dejen. Dagen vil nu svulme op pga natronen; det er helt normalt!
Brug panden, du smeltede smør på, til at bage pandekagerne; de kan sagtens bages på en tør pande, men smager også dejligt med lidt ekstra smør på panden.
Serveres med sirup eller honning og lidt frisk frugt.
Jeg kan godt lide dine artikler. Perfekt!