Da jeg var barn var hornfisk min favoritfisk; de der irgrønne ben var bare for vilde. Jeg har egentlig aldrig været “bange” for fiskeben, men med hornfisken er der i hvert fald ingen ben, der bliver overset. Desuden smager kødet virkelig lækkert, og her i maj måned er fisken meget delikat – og indvarsler den danske sommer på den bedste måde.
Desværre er det nærmest umuligt at få hele fisk hos fiskemanden nu om dage; det er nærmest kun flåede fladfisk, der fås med ben. Derfor måtte jeg lade mig nøje med hornfiskefileter, smagen fejler skam ikke noget, men der er bare noget særligt ved at tilberede hele fisk.
Hornfisk er superlækkert med persillesovs og nye kartofler, men rabarberkompot er også virkelig godt og klassisk tilbehør. Vi fik bare hvad jeg lige kunne finde i grøntsagsskuffen; ovnstegte kartofler med citron og laurbærblade, samt en broccolicreme – måske ikke så klassisk, men heldigvis også godt.
Hornfiskefileterne er forholdvis tynde fileter, så det er meget nemt at komme til at stege dem for længe. Derfor valgte jeg at lægge dem dobbelt om et par ultratynde citronskiver, og endte ud med sprøde fileter med en saftig midte – det kan kun anbefales.
Stegt hornfisk med citron (4 pers.)
4 hornfiskefileter (ca. 600 g i alt)
2 dl rugmel
salt og peber
½ økologisk citron
75 g smør
4 tandstikker eller kødnåle
Start med at pudse fileterne af; de er oftest maskinudbenede, så der sidder tit små benrester, samt finner i siderne. Skær citronen i ultratynde, halve skiver. Drys salt og peber på, og læg 2-3 citronskiver på filetens ene ende.
Fold den anden ende over og luk med en kødnål.
Kom rugmel på en tallerken og vend de foldede fileter heri.
Smelt smørret på en pande og kom fileterne på, når smørret er bruset af. Lad dem stege ved fuld varme i ca. 3 minutter på hver side. Server hornfisken med valgfrit tilbehør.