Forleden dag fik vi burgere til aftensmad, og der kan det være lækkert med lidt tilbehør. Vi får typisk kun 1 burger (en stor altså) pr. næse, og så er der ofte en slags ovnfritter eller nogle gange fritter med øldej til, men denne dag havde jeg lyst til en anderledes slags tilbehør. Jeg havde desuden et lidt kedeligt blomkål liggende i grøntsagsskuffen, som skulle bruges. Fornylig havde jeg set en opskrift på broccoli fritters hos smittenkitchen.com, så jeg brugte den opskrift som udgangspunkt. Opskriften er nem at gå til, og selvom de ligner klatkager, smager de slet ikke sådan. Sprøde udenpå og bløde indeni; jeg vil vove den påstand at selv den værste kålskeptiker ville kunne lide dem. Nu fik vi dem blot som tilbehør, men prøv fx at bruge dem som base til en forret – de kan toppes med røget fisk, rejer eller stenbiderrogn (hvis du har noget på frost – nu er sæsonen ligesom slut).
Jeg havde nogle æggehvider som skulle bruges, og brugte derfor kun dem i opskriften, men det kan sagtens erstattes med et stort æg. Jeg elsker bare når Stop Spild Af Mad-projekter ender med at blive en klassiker i ens køkken; vi har allerede planer om at lave disse pandekager til en lammeryg på lørdag – denne gang med broccoli.
Små blomkålspandekager (ca. 10 stk)
1 lille hoved blomkål
65 g mel
30 g revet parmesan (IKKE det der smulder fra en pose)
2 æggehvider (eller et stort æg)
salt og peber
olie til stegning
Start med at brække blomkålen i små buketter og hakke stokken fint. Damp kålen med lidt saltet vand i 5-7 minutter, så den er mør, men ikke splattet (jeg bruger microovnen til dette).
Lad kålen afkøle let, og mas den så en smule med en gaffel eller en kartoffelmoser. Der skal stadig være struktur i kålen, så lad være med at komme den i en blender.
Bland mel og parmesanost med en smule salt og peber og pisk æggehviderne i med en gaffel.
Vend blomkålen i af et par omgange. Dejen skal bare hænge let sammen.
Varm en pande op og kom noget neutral olie på. Bag dejen i små klatter, a la amerikanske pandekager. Jeg brugte metaludstikkere til at holde styr på dejen, men det er ikke nødvendigt. Lad dem blive brune på den ene side, førend de vendes og steges færdige på den anden side. Lad dem afdryppe på et stykke køkkenrulle, og hold dem evt. varme i ovnen. Serveres som tilbehør til kød eller fisk.
Note: Efterfølgende har jeg lavet pandekagerne med broccoli og et fed hvidløg – det smagte intet mindre end fantastisk!
Uh, dét skal prøves!
De var virkelig gode, så kom du bare i gang 😉