Jeg bager næsten altid 2 rugbrød i weekenden, og så passer det med hele ugens madpakker til alle. Det eneste problem, der er ved hjemmebagt rugbrød, er at det altså tager 2 dage at bage, og når man nu ikke er hjemme før søndag eftermiddag (fordi man skulle besøge sine søde venner i Herning), ja, så er gode dyr jo rådne…
I går eftermiddags fandt jeg så på i stedet at lave nogle små rugbrød med lidt fint på toppen, og de var det store hit i dagens madpakke – de var både blevet spist med kødpølse, spegepølse og figenpålæg 🙂
Små rugbrød (16 stk)
½ l vand
25 g gær
15 g salt
½ dl neutral olie
1 spsk lys sirup (eller honning)
250-300 g hvedemel
400 g rugmel
50 g knækkede rugkerner
Forskellige kerner til drys (jeg brugte blå birkes, græskarkerner, hørfrø og havregryn)
Opløs gæren i vandet og tilsæt olie, salt og sirup. Rør først rugmel samt rugkerner i, og tilsæt derefter hvedemelet lidt ad gangen. Ælt til du har en let klæbrig dej. Sæt den til hævning i 1 times tid.
Tag dejen ud på et meldrysset bord og del den i 4. Rul hver del til en pølse på længde med bagepladen. Kom de 4 dejpølser over på en bageplade og del hver pølse i 4 med en dejskraber. Pensl rugbrødene med vand og drys dem med kerner – giv dem et pres, så de sidder godt fast.
Lad rugbrødene efterhæve i 20-30 minutter og bag dem så ved 210 grader i ca. 15 minutter.
Det er faktisk en supergod ide. Jeg plejer at fryse mine rugbrød i halve og så tage dem op efterhånden som der er spist af rationen. Og det ender jo ofte sådan at der ligger nogle halve rugbrød og roder rundt på bunden af fryseren, som gør at jeg periodeodevis bager meget ofte og andre gange mindre ofte, men du har da fat i den nemme løsning…
Tak. Det er meget sjældent at jeg fryser brød ned, da jeg som regel ikke syntes det er et stort problem, lige at smække en dej op, men det er jo lidt anderledes med rugbrød – derfor var dette en fin løsning 🙂
Jeg har netop bagt disse brød idag og både børn, mand og jeg selv er fulde af begejstring. Det er ellers meget sjældent, at manden er imponeret over brød som indeholder andet mel end hvedemel. Tak for inspiration. Jeg håber du en dag vil offentliggøre din opskrift på rugbrød. Mangler nemlig en god en. Mange hilsener Bente
Hej Bente
Herligt at høre at jeg kan være medvirkende til at få familien til at spise mere fiber 🙂
Jeg har blogget rugbrødsopskriften for hundrede år siden – her er linket http://familiemad.blogspot.com/2008/09/brd.html
Hilsen Signe
Super tusind tak – de skal prøves. Hilsen Bente
SUPER GODE, JEG PUTTEDE 2 GULERØDER I OG TO KARTOFLER.. DET GJORDE DEM IKKE RINGER:O)
Tak for grøntsagstip – grønt i brød er et hit 🙂