Saltkaramel-is

Fornylig så min datter og jeg det fantastiske program Chef’s Table på Netflix. Dette program handlede om en amerikansk dessertkok; Christina Tosi, som lavede de lækreste desserter og kager. Fx lavede hun en cookie, der hed compost cookies, hvori der var saltkringler og saltchips udover chokoladestykker. Inspireret af disse, kom jeg til at tænke på, at jeg havde købt nogle miniflødekarameller (Kingfisher fra Søstrene Grene), og jeg havde en pakke saltkiks fra Rema liggende. Når det gælder bagning er der sjældent langt fra tanke til handling herhjemme, så frem med den gode gamle opskrift på mavepinecookies, erstatte muscavadosukker med brun farin, nøjes med 150 g hakket chokolade, droppe nødderne og supplere op med 75 g flødekarameller og 100 g knuste saltkiks. Resultatet blev virkelig godt; de havde et lækkert crunch og var søde og salte på samme tid.

Jeg fik lyst til at servere dem som dessert og saltkaramel-is måtte da være det bedste match til denne lækre cookie. Jeg søgte lidt på opskrifter, stykkede lidt forskellige sammen og endte ud med den mest fantastiske is, hvor konsistensen var lige i øjet. Jeg havde lidt for meget ismasse til at det kunne være i ismaskinen, så resten kom bare i en bøtte på frost – og den blev også god i konsistensen; cremet og delikat uden nogen form for iskrystaller. Derfor kan jeg trygt love at du kan lave denne is uden ismaskine – den bliver helt fantastisk!

Saltkaramel-is (1,2 liter)
100 g hvidt sukker
30 g smør
3 spsk piskefløde
½ tsk flagesalt
1 ds. kondenseret mælk
2½ dl. piskefløde
2 dl sødmælk
evt. lidt ekstra salt til at drysse på toppen af hver kugle

Drys sukkeret ud på en pande og lad det smelte til en gylden karamel (prøv at lade være med at røre i det mens det smelter). Når sukkeret er smeltet tages panden af varmen og smørret tilsættes. Lad det bruse op og tilsæt så de 3 spsk fløde. Rør godt og kom saltet i. Åbn dåsen med kondenseret mælk, og hæld ca. en tredjedel ned i karamelmassen. Rør godt og lad det afkøle.
Kom resten af den kondenserede mælk i en skål sammen med den kolde karamelmasse og fløden. Brug en stavblender til at få massen til at blive jævn. Tilsæt sødmælk og pisk igen. Hæld massen i en ismaskine og lad det køre til en sej iscreme (NB: Dette trin kan springes over, hvis du ingen ismaskine har). Overfør isen til en afkølet beholder og sæt den på frys. Den kan holde sig i en uges tid; så er det jo op til dig om den får lov til det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *