For mange år siden var jeg i Paris med Ungdomsskolen, dog ikke som elev, men som leder. Den ene aften var jeg ude og spise med de andre ledere (kun mænd 40+) på en restaurant hvor en 3-retters menu måske kostede 150 Franc (jeg sagde jo, at det var mange år siden). Jeg husker noget med en halv (meget lille) hummer til forret, og hovedretten er gået over i glemslen. Desserten står til gengæld så meget mere tydelig; de andre ville have Pære belle Helene, men jeg valgte tarte tatin. Da min dessert kom, var der en kande med antændt æblebrændevin til, som blev hældt ud over tærten ved bordet. Meget teatralsk, og en fræk måde at anrette tærten på. Jeg spiste min dessert med fornøjelse og med en hel del misundelige blikke fra resten af selskabet 🙂
Jeg har siden lavet tarte tatin flere gange, det er en lækker måde at få æbletærte på, og den der karamelmasse er altid god. Man kan både lave tarte tatin med butterdej og med mørdej; jeg sværger til mørdej, men det må man faktisk selv om. Det kræver lidt øvelse at vende tærten om på fadet, panden er varm og fadet bliver også varmt i bunden, når man vender. Vælg et pænt tykt fad, og sørg for at vende i én bevægelse, så der ikke kommer karamelmasse ud over hele køkkenet.
Tarte tatin kan også laves med andre frugter end æble, og jeg har også flere gange set det fremgangsmåden med løg. I sidste uge fangede opskriften på rosenkål tarte tatin min interesse, da den fulgte med grøntsagskassen fra Skagenfood. Som så mange andre, hadede jeg rosenkål som barn, og det har bestemt været en af de grøntsager jeg har haft sværest ved at forlige mig med (dem og bladselleri). Nu er jeg forlængst overbevist, og da begge unger kan lide de små kål, var det bare at klø på.
Ifl. opskriften skulle man forkoge rosenkålene, hvilket jeg sprang over, da jeg godt kan lide at de stadig har lidt konsistens.
Jeg har brugt den samme mørdej, som til porregaletterne, dog vil jeg nok en anden gang bruge lidt mindre. Skær 1/4 fra og smid i fryseren til en anden god gang.
Vi spiste tærten alene, men jeg kan forestille mig, at den vil være lækker som tilbehør til mange af vinterens kødretter.
Rosenkål tarte tatin (hovedret til 3, eller tilbehør til flere)
Mørdej:
160 g hvedemel
115 g smør
1 tsk salt
1 spsk ymer
1 tsk citronsaft
Fyld:
350 g rosenkål
75 g hasselnødder
125 g bacon
3 spsk rørsukker
2 spsk vand
2 spsk hvidvinseddike
salt og peber
Start med mørdejen: Kom mel og smør i en skål og nuldr smørret ud i melet. Det skal ligne revet ost. Tilsæt salt og saml dejen med ymer og citronsaft. Husk ikke at ælte mørdej, den skal blot samles. Tag en fjerdedel af dejen fra, og gem den på frost til en anden gang. Klap dejkuglen lidt flad, pak den i film og læg den på køl.
Kom hasselnødderne på en pande, og rist dem til de begynder at dufte og den yderste hinde krakelerer.
Hæld dem over på et viskestykke, og gnub hinderne af. Lad nødderne afkøle og hæld dem så i en frostpose. Giv posen et par dask med en kagerulle, så der ikke er flere hele nødder, men det stadig er groft”hakket”.
Rens rosenkålene og halver dem.
Skær baconen i tern og kom dem op i en sauterpande. Steg til baconen er sprød og lad dem så dryppe af på fedtsugende papir. Kom rørsukker på panden og lad det tage lidt farve. Hæld vand på og lad det koge op. Tilsæt rosenkål og ryst panden godt. Tilsæt eddike, lidt salt og peber og læg låg på panden. Skru ned for varmen og lad kålene simre under låg i 3 minutter.
Rul mørdejen ud så den passer til sauterpandens størrelse. Tænd ovnen på 200 grader.
Tag låget af sauterpanden, og vend kålene om så de alle ligger med skærefladen nedad.
Drys med bacon og hasselnødder.
Læg dejen ovenpå fyldet og pres den ned i kanterne.
Bag tærten midt i ovnen i ca. 15 minutter. Tag tærten ud af ovnen og lad den sætte sig i 2 minutter.
Læg et fad ovenpå panden og vend den om med et svuptag.
Serveres straks.
WOW – selv den største rosenkålsforagter (nedenstående) får lyst til at smage den der 🙂
Den smagte altså virkelig godt – og slet ikke “prut”-kålet 🙂
Den ser lækker ud. Lavede du karamellen i en ren pande, eller oven i baconfedtet?
Bare oveni baconfedtet 🙂