Ribbensteg i øl

Vi har lige købt en halv gris hos Skovgård ved Them, hvor grisene løber glade rundt på markerne. 43 kg på krogen, så der skulle gerne være kød til hele vinteren. Jeg fik den skåret og pakket som jeg gerne ville have det, og så var det en sand fornøjelse at se sådan et par slagtere arbejde – for pokker, det gik stærkt med at partere sådan en grisebasse.
Jeg glæder mig allerede til vinterens simreretter med svineskank og rullesteg, samt frikadeller og hjemmelavet medister i rå mængder – det bliver skønt. Jeg skal lave flæskesvær og svinerillette, og alt muligt andet godt. I går stod menuen på en gang ribbensteg, og jeg lavede den “ligesom jeg plejer”, dog med øl i bunden af bradepanden fremfor vin eller vand. Jeg har bare aldrig skrevet “plejer-metoden” ned før, så here goes.
Jeg giver kødet et par timer ved forholdsvis lav varme, og så knald på den sidste halve time, for lige at gøre sværen sprød – bruger du ovnens grillelement, så hold øje; brændte svær er bare ikke så lækre. 

Ribbensteg i øl (6-8 pers. – eller gem resten til sandwich eller biksemad)
2,5 kg ribbensteg
1 porre
2 gulerødder
1 løg
3 stilke bladselleri
3 fed hvidløg
1 håndfuld krydderurter, fx timian, rosmarin, salvie
1 øl, jeg brugte Willemoes Belgisk Ale
15 blade laurbærblade
groft salt
peber
2 spsk gele, ribsgele er fint

Rens grøntsagerne og hak dem i grove tern. Kom dem i et ildfast fad sammen med de halverede hvidløgsfed. Kom krydderurter i fadet. Læg ribbenstegen ovenpå grøntsagerne og drys med groft salt og peber og masser det ind i sværen. Stik laurbærbladene ned i sværen. IMG_2543
Hæld øllen ned i fadet sammen med gele. Sæt fadet midt i ovnen og tænd på 140 grader. Giv stegen 2 timer. Skru dernæst op til 225 grader og giv stegen en halv times tid, sværen skal begynde at boble og hvis du stikker et stegetermometer i stegen, skal den være ca 70 grader. Tag stegen ud og læg den på et bræt. Lad den hvile i 10 minutter førend du skærer i den.
Fonden fra fadet sigtes over i en gryde, monteres med lidt fløde, salt og peber og evt. lidt mere gele. Du kan evt. også jævne sovsen.
Drys lidt groft salt på ribbensteges og skær den ud ved bordet. Serveres helt klassisk med sovs, hvide kartofler og rødkål.

IMG_2559

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *