Rabarbersaft

Jeg er helt vild med rabarber, og synes de fungerer rigtig godt både i det salte og i det søde køkken. Der er dog det ved rabarber, at de kræver en hel del sukker for at blive spiselige. Man kan både vælge at koge og bage dem, men ved bagning holder de faconen bedre, og man behøver ikke være urolig for at de brænder på. Jeg tilsætter ikke vand, da jeg bedst kan lide en kraftig saft, som man så kan fortynde efter forgodtbefindende, men man kan evt. tilsætte en enkelt deciliter – så er man også mere sikker på at få opløst al sukkeret.

Denne gang smagte jeg bare saften til med vanille, men mynte, ingefær eller anisisop er også lækkert – bare pas på at du ikke kommer til at overdøve den fine rabarbersmag.
Det gode ved at lave rabarbersaft på denne måde er at du både får saft og bagte rabarber, som så kan bruges til en lækker tærte eller kage – eller bare spises som tilbehør til en grydestegt kylling – så i virkeligheden er det en 2 i 1 opskrift 🙂
Du får knap ½ liter saft ud af denne opskrift (alt efter hvor saftige rabarber du har fået fat på), og den skal så fortyndes med vand i forholdet 1 til 5.
På billedet er der flere vaniljestænger, men det er altså fordi jeg genbruger dem; har jeg brugt en vaniljestang (eller kun kornene af en) gemmer jeg stangen i et glas sukker, som jo efter et par uger bliver til vaniljesukker. Og næste gang jeg skal lave noget der skal koges med vanilje, bruger jeg så de “brugte” stænger – der er masser af smag i dem.

Rabarbersaft
2 bundter rabarber (750 g ordnet vægt)
350 g rørsukker
1 stang vanilje

Rens rabarberne og skær dem i 2-3 cm lange snitter på skrå. Kom dem op i et dybt fad og hæld rørsukkeret over. Skrab kornene ud af vaniljestangen og kom både korn og stang ned til rabarberne. Vend rundt og lad det trække ved stuetemperatur i et par timer (til der begynder at være væde i bunden). Kom folie over fadet og bag det i 25 minutter ved 175 grader. Lad det blive koldt. Hæld rabarberne op i en sigte, og lad dem afdryppe.
Hvis du ikke har mod på at bage kage lige nu, kan de bagte rabarber sagtens fryses. Nu skulle du gerne have ½ liter flot rød saft tilbage, som bare kan drikkes med is og vand, men måske også med lidt vodka eller kold spumante 🙂
2 kommentarer
  • Restaurant Zeleste siger:

    På restaurant Zeleste i Store Starndstræde serveres vi fortiden en rigtig lækker iskold rabarbersuppe, hertil jordbærsorbet.
    Velbekommen!
    http://www.zeleste.dk

  • Signe siger:

    Min blog – nu med ufrivillige reklamer, eller???
    Og det hedder vel Strandstræde?

  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *