Jeg er farvet af at have været i Norditalien temmelig mange gange og er derfor helt vild med polenta. Dernede kan man købe det færdiglavet som en vacuumpakket klods i supermarkedet (gul eller hvid), og det kan spises til det meste; enten som grød eller som en fast masse, der typisk bliver grillet. Mange italienere vil nok sværge til håndrørt polenta, som tager omkring 45 minutter at lave, men jeg bruger altså instant polenta – jeg kan simpelthen ikke smage forskel!
For et par år siden var min husbond og jeg på en lille, hyggelig restaurant i landsbyen Meduno, hvor fredag er fiskedag og lørdag kød-dag. Vi havde valgt lørdag, da vi gerne ville smage kallun, som er en af restaurantens specialiteter. Det var også virkelig godt; ekstrem umami i en mundfuld, men udover kød fik vi polenta hele 5 (fem!) gange i løbet af måltidet. Vi trillede nærmest fra restauranten – og det var ikke kun vinens skyld.
Polenta er virkelig gedigen bondekost, og det kan sagtens føles som at have spist en flise – det lægger seriøst bunden. Opskriften her er på temmelig mange pomfritter, så invitér en masse gæster, eller lav halv portion. De smager virkelig godt, og er ikke spor svære at lave. Polenta er ret godt til at holde på varmen, så det er intet problem at holde fritterne varme imens resten laves – bare læg et viskestykke over. Spis pomfritterne som tilbehør til burgere eller bøffer, eller evt. som en forret med en lækker kryddermayo til (så spiser dine gæster kun det halve hovedret efterfølgende).
Polentafritter (forret til 6 pers.)
250 g instant polentamel
1 l vand
100 g smør
75 g revet parmesan
2 tsk salt
evt. ½ tsk trøffelolie
60 g polentamel til panering
1 l fritureolie
Kog vandet op i en gryde og hæld polentamelet i under omrøring. Skru ned og lad polentaen simre i 3 minutter mens du rører. Tilsæt smørret lidt ad gangen, rør rundt til smørret er smeltet førend mere smør tilsættes. Rør til sidst salt og parmesanost i. Her kan evt. tilsættes en smule trøffelolie for ekstra smag.
Hæld den færdige polenta over i en smurt form (20*30 cm), glat overfladen med en våd dejskraber og læg et stykke bagepapir ovenpå. Lad den køle fuldstændig af, gerne i køleskabet.
Vend den kolde polenta ud på et skærebræt, og skær den i stave på 2*10 cm – det gøres nemmest med en våd kniv. Hæld polentamel ud på en tallerken og vend stavene rundt i melet.
Varm fritureolie op i en stor gryde ved høj varme (ca. 180 grader), og steg en 6-7 fritter ad gangen. De skal blive lysebrune og sprøde udenpå. Læg dem til afdrypning på et stykke køkkenrulle, imens du steger resten.
Servér de lune fritter med en gang hvidløgsmayonnaise.