Min ældste datter skal konfirmeres om 14 dage, så i dag gik jeg i gang med de første forberedelser madmæssigt. Hun har bestilt en temmelig blandet menu bestående af
- Lufttørret skinke, grissini, mozzarella og sott’olio – ligesom vi har fået i San Daniele flere gange
- Oksehøjreb, nye kartofler, grønne asparges og hjemmerørt bearnaise
- Chokolademousse, brownie og hindbærsorbet
- Porretærte til natmad
Jeg regner med at lave al maden selv, og har hyret en af eleverne på skolen til at give en hånd i køkkenet undervejs. Desuden bliver det nok en kamp at holde min far ude af køkkenet, så han må også hellere få lov til at hjælpe 😉
Nå, men i dag stod den altså på fremstilling af sott’olio – 12 røde peberfrugter, 3 auberginer og 3 squash blev indkøbt og så tog det ellers et par timer at lave denne lækre grøntsagsret. Peberfrugterne fik skåret siderne af, som blev bagt ved høj varme, så skindet kunne fjernes. Ender og toppe af peberfrugterne valgte jeg at gemme, for efterfølgende at skære dem i fine tern og lave en gang relish – i bedste Stop Spild af Mad-ånd. Står du ikke lige med rester af 12 peberfrugter, havde jeg i alt 340 g peberfrugt, hvilket svarer til 2 hele peberfrugter. Jeg tog udgangspunkt i Malous opskrift, men gav den mit eget twist.
Peberfrugtrelish (2 glas)
2 røde peberfrugter
1½ tsk salt
1 rødløg
2 dl hvidvinseddike
1 dl rørsukker
1 tsk fennikel- eller anisfrø
5 hel allehånde
10 hvide peberkorn
1 lille chili, tørret
Skær peberfrugterne i helt fine tern og vend dem med salt. Lad dem trække i en times tid, og pres vandet fra (saltet gør peberfrugten sprødere, da lidt af vandet trækkes ud).
Knus peberkorn og allehånde groft (evt. bare med siden af en kniv). Kom dem i en gryde sammen med chili, anisfrø, eddike og sukker. Kog lagen op indtil sukkeret er opløst. Skru ned så lagen bare simrer. Hak løget fint og tilsæt det til lagen. Lad det simre i 20 minutter. Skru op til medium varme, tilsæt peberfrugten og lad lagen koge op. Kom relish på skoldede glas og skru låget på med det samme. Vend lige glasset, så låget også bliver varmt- det sikrer at der kommer undertryk i glasset, hvilket afhjælper bakterievækst i dine syltede sager.
Lad glassene stå en uges tid førend du smager på relishen.