Sommermad er ikke kun nye kartofler og friskfanget fisk. Sommermad kan også være simpel og velsmagende pasta med ganske få ingredienser – og lavet på bare et øjeblik.
Hvis det skulle være forbigået nogens opmærksomhed er jeg ret pjattet med italiensk mad, og pastaretter kommer på bordet i hvert fald en gang om ugen herhjemme. Jeg troede faktisk at jeg var ret god til at koge pasta, men fornylig så jeg et klip med Adam Aamaann (fra DRs Madmagasinet), hvor han kun koger pastaen den halve tid, for så at hælde den over i sovsen og lade den koge resten af tiden her, mens pastavand pøses på efterhånden og der røres grundigt. Det lyder måske mærkeligt, men har du først prøvet det, er der ingen vej tilbage. Pastaen bliver mere cremet og sovsen nærmest en del af pastaen.
Det eneste problem er at vi herhjemme oftest koger mindst 600 g pasta ad gangen, og derfor skal have den store stegegryde frem for kunne røre i sovs og pasta uden at få hele komfuret dækket i pasta. I denne uge har pigerne og jeg været alene hjemme, og så kan vi ikke spise helt så meget pasta. Desuden var der jo ingen, der skulle have rester med på madpakke, så jeg kogte kun det vi reelt spiste. Derfor kunne jeg nøjes med at lave sovsen på en pande med høje kanter, for så at pøse den semikogte pasta herover.
Sørg for at bruge nogle gode solmodne tomater; i så simpel en pastasovs er det vigtigt at råvarerne smager godt i sig selv. Hvis du har lidt frisk basilikum er det lækkert at pynte retten af med – som det fremgår havde jeg ikke noget. Køb desuden noget ordentlig pasta, fx De Cecco eller Barilla; de billige mærker er det umuligt at koge ordentligt.
Pasta med friske tomater eller pasta al pomodoro fresco (3 pers.)
4 tomater
8 sorte oliven med sten
2 fed hvidløg
½ tsk tørret basilikum
salt, peber og et nip sukker
300 g pastaskruer
parmesanost til servering
Sæt en stor gryde vand over at koge. Skær et kryds i hver tomat (modsat blomsten) og kom dem i det kogende vand i 15 sekunder. Fisk dem op og hæld koldt vand over dem. Fjern skindet fra tomaterne og skær dem i grove tern.
Tag stenen ud af olivenerne (gøres nemmest ved at mase med siden af en kniv, så smutter stenen nærmest ud af sig selv). Hak hvidløget.
Kom rigeligt salt i pastavandet og hæld skruerne heri. Sæt en stor pande over med lidt olivenolie. Svits oliven og hvidløg til hvidløget begynder at få lidt farve. Tilsæt tomater, tørret basilikum, lidt salt, peber og sukker. Kog sovsen igennem.
Nu skulle pastaen gerne have kogt i ca. 7 minutter; brug pastaskeen til at hælde den våde pasta direkte over på panden med sovs. Rør ind imellem. Når alt pastaen er på panden, røres der og tilsættes lidt mere pastavand efterhånden. Pastaen skal virke våd, men ikke vandet. Smag på pastaen; den skal være ‘al dente’.
Server pastaen med rigeligt parmesan på toppen og en grøn salat ved siden af.