Parmesankiks

Endelig tilbage i mit eget køkken efter mange dage på Sjælland, skyndte jeg mig at bage en gang knækbrød, lave noget muesli samt bage de fineste kiks til osten (eller bare til lidt tapenade). Jeg har prøvet at bage ostekiks før, og de bliver altså meget delikate, fremfor sådan nogle købte (margarine-)kiks. De kan ikke holde i mange dage, men det er heller ikke så stor en portion, så du kan med fordel bage igen næste gang du får lyst. Jeg har ikke prøvet det, men det er mit bud at dejen kan fryses (evt. i en rulle som brunkagedej) og så bare tages op af fryseren og skæres i runde kiks.

Husk at prikke kiksene med en gaffel, så de ikke puffer for meget op.
Parmesankiks (ca. 40 stk.)
2½ dl hvedemel
1 1/4 dl. fintrevet parmesan (IKKE det der pulveriserede halløj, man kan købe!!!)
60 g smør

3/4 dl piskefløde
Salt til drys (evt. røget eller krydder-salt)
Bland mel og ost i en skål og kom smørret i. Gnid smørret ud i melblandingen, til det har en fin tekstur (brug evt. en foodprocessor på puls). Tilsæt fløde og saml dejen – det er muligt du skal bruge lidt mere eller

lidt mindre fløde, dejen må ikke blive for våd.
Kom dejen på et meldrysset bord og rul den ud til ½ cm’s tykkelse. Brug en kniv eller en klejnespore til at lave små kiks på 3×3 cm. Prik dem med en gaffel. Kom dem på en bageplade med lidt afstand imellem og drys hver enkelt med lidt salt (jeg dryssede også med birkes, men så skal der altså ½ tsk. salt i dejen). Bag kiksene på næstøverste rille ved 200 grader i ca. 10 minutter.
Server med lidt lækker ost!

3 kommentarer
  • Kristian siger:

    Nøøøj, de ser lækre ud.
    Må lige spørge inden jeg roder mig ud i opskriften om HVOR meget af parmesan de smager?

  • Signe siger:

    faktisk ikke særlig meget – jeg tror måske at jeg vil bage dem med pecorino næste gang, så de får en mere gennemtrængende ostesmag.

  • […] være noget hjemmebagt. Jeg har ikke bagt specielt mange kiks før (kun MEGET simple ostekiks, samt disse), men da jeg så opskriften på de klassiske Digestives i Hugh Fearnley-Whittingstalls […]

  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *