Moussaka

Fornylig fik jeg lyst til moussaka og opdagede til min gru at der ingen opskrift var her på bloggen. Knap 10 års bloggerier, og så ingen moussaka; den slags fejltrin handler det da om at få rettet op på hurtigst muligt! Dog havde jeg nok ikke fået ungerne til at spise det for 10 år siden, men selv grøntsagsskeptikeren (a.k.a. den yngste datter), kan lide de fleste grøntsager nu om dage, så jeg gik lystigt i gang.
Det skal nævnes at det ikke er en ret, man går i gang med tirsdag i ulvetimen, det tager et par timer eller tre at lave, men det smager så også formidabelt. Jeg valgte at lave kødsovsen med kun lammekød, da jeg havde noget i fryseren, men du kan sagtens blande lammekød og oksekød eller kun bruge oksekød. Denne portion er til 8 sultne personer, og serveres med et stykke brød og en skål tomatsalat til, så med mindre du har inviteret gæster, er der aftensmad til to dage 🙂

Moussaka (8 pers.)
Kødsovs
800 g hakket lammekød (eller oksekød)
2 spsk olivenolie
2 løg
2 fed hvidløg
et par stilke frisk rosmarin
8 blade frisk salvie
½ tsk tørret oregano
2 laurbærblade
1½ dl rødvin
2 ds. flåede tomater
salt og peber

Hvid sovs
50 g smør
50 g hvedemel
7½ dl mælk
½ muskatnød
2 store æg
½ økologisk citron
salt og peber

3 auberginer
4 mellemstore kartofler
50 g feta
25 g pecorino eller parmesan

Start med kødsovsen. Brun det hakkede kød i en stor gryde ved høj varme. Når alt kødet er brunet tilsættes det hakkede løg, hakket hvidløg og finthakkede krydderurter. Skru ned for gryden og lad det stege i 10 minutter. Tilsæt også oregano og laurbærblade. Hæld rødvin i gryden og lad det koge væk. Hæld de flåede tomater på sammen med en halv dåsefuld vand. Bring det i kog, skru ned og læg låget på. Lad sovsen simre i en times tid. Smag den til med salt og peber.

Skær auberginerne i skiver på den lange led (ca. 1 cm tykke) og læg dem i et dørslag. Drys dem med rigeligt salt, vend rundt og lad dem dryppe af i 20 minutter. Dup dem dernæst tørre med køkkenrulle, og steg dem på en grillpande (Du kan også stege dem under ovnens grillelement – hold godt øje med at de ikke branker).
Kartoflerne skrubbes og skæres i tykke skiver. Giv dem et opkog i saltet vand. Hæld vandet fra og dæk bunden af en bradepande (25*30 cm) med først olivenolie og dernæst kartoffelskiver. Kom bradepanden i en 180 grader varm ovn og lad kartoflerne stege i 25 minutter.

Lav nu den hvide sovs. Smelt smørret ved ret høj varme i en kasserolle. Tilsæt melet og pisk godt. Lad det stege let igennem mens du pisker. Tilsæt nu mælken lidt ad gangen; pisk grundigt for hver gang og lad sovsen koge op førend mere mælk tilsættes. Smag til med salt og peber og fintrevet muskatnød. Tag gryden af varmen. Pisk æggene sammen med saft og skal af den halve citron og hæld det i sovsen mens du pisker. Stil sovsen til side, mens moussakaen bygges.

Læg halvdelen af kødsovsen over de stegte kartofler, smuldr halvdelen af fetaen over og dæk med halvdelen af de stegte aubergineskiver. Gentag med resten af kødsovsen, feta og auberginer. Hæld forsigtigt den hvide sovs over auberginerne og riv parmesan fint over.
Bages ved 180 grader i 40 minutter. Tages ud af ovnen og hviler i 30 minutter førend den skæres – så holder den faconen flot.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *