Her til morgen ville jeg forkæle datteren med lidt lunt brød, og valget faldt på Meyers mormorbrød, som jeg har bagt adskillige gange. Jeg er egentlig lidt irriteret på hans brødopskrifter, for jeg syntes ofte at den angivne melmængde er helt hen i vejret. Hvedemel fås i mange forskellige varianter, og der er stor forskel på hvor meget væske hver enkelt kan suge til sig. Som jeg har nævnt før, sværger jeg til Søris ubleget hvedemel, som indeholder flere kostfibre end det normale hvide mel. Det giver brødet mere struktur og en langt bedre smag. Jeg endte med at bruge 60 g mindre mel end foreskrevet, men prøv dig frem. Hellere lidt for lidt mel end en tør dej.
Mine unger er ret vilde med dette brød, som har en fast krumme og en lækker, sødlig smag. Perfekt nybagt med smør eller ristet dagen efter hvor det er helt sublimt.
Jeg har både prøvet opskriften med en hel pakke (tør)gær og med kun 1/4 pakke, og begge dele fungerer fint – ingen gærsmag her. I dag blev det med økologisk tørgær (godt at have i skuffen), og da brødene lige var kommet ud af ovnen, blev den ene pakket i et viskestykke og taget med ud til Malou, som jeg havde lovet lidt opvaskeassistance. Man vasker helt sikkert bedre op ovenpå sådan et par skiver nybagt brød.
Mormorbrød (2 stk)
2 dl mælk
2 dl kogende vand
2 æg
2 spsk sukker
1 tsk salt
30-50 g gær (eller 1 brev tørgær, som blandes i melet)
7-800 g hvedemel
50 g blødt smør
Kom mælk og kogende vand i en stor skål. Tjek at det ikke er for varmt til at opløse gæren heri (max 35 grader). Opløs gæren i blandingen og tilsæt æg, sukker og salt. Rør melet i lidt ad gangen til du har en glat dej. Tilsæt smørret og ælt godt til dejen er smidig.
Stil dejen til hævning et lunt sted i 1 times tid.
Form to franskbrød af dejen, giv dem et par skrå snit, og lad dem efterhæve med et viskestykke over i 30 minutter. Varm imens ovnen op til 200 grader. Bag brødene på næstøverste rille i 20 minutter og lad dem afkøle på en rist. Spis med MASSER af smør, marmelade og ost – og nyd hver en bid.
Uhm, fantastisk godt brød. Jeg brugte en stor skive af det til aften også. Tusind tak <3
Og først efterfølgende så jeg at der var brød under bøffen…
[…] fra bageren – til gengæld smager det vanvittigt meget bedre! Ja, man kan vel kalde det mormorbrød gange max Brødet er skønt nybagt, men også fantastisk ristet med lidt smør og ost på. Prøv […]