I julen har jeg rigtig været i køkkenet med min far (som jo blev udlært kok i ’69 og derfor er utrolig god til danske retter lavet fra bunden), og det har både været sjovt og lærerigt. Jeg havde spurgt om ikke vi skulle lave sylte, og så havde han både bestilt grisehoved og ditto tarm hos slagteren, samt kød og spæk til at lave mindst 20 meter medisterpølse. Vi fik heldigvis nogle poser med hjem, så der er til en lækker gang aftensmad i vintermånederne, da min mor ellers mente at de ville drukne i medisterpølse 🙂
Jeg har prøvet at gange opskriften lidt ned, da det er en del nemmere end forventet at lave, og derfor ikke er nødvendigt at lave af 6 kg kød (!!!) på en gang! Medisterfars skal være noget
federe end frikadellefars, da pølsen ellers sprækker under stegning, men den kan smages til med de samme krydderier som frikadeller. Det kan være en god idé at stege en “test-frikadelle”, for at sikre at farsen er krydret nok – men du kan selvfølgelig også bare smage på den rå fars. Vi lavede farsen temmelig lind, hvilket betyder at pølsen ikke er så skærefast, men smagen er supergod.
Du skal bruge først en kødhakker og dernæst maskinen monteret med et pølsehorn, ellers bliver det nok temmelig besværligt.
Medisterpølse (6-8 pers.)
1 kg svinekød til at hakke
50 g røget bacon
100 g spæk
2 æg
4 dl god bouillon (kan erstattes af mælk)
2 dl mel
1 spsk paprika edelsüss
1 stort løg
2 fed hvidløg
1 spsk blandet enebær, allehånde og sort peber knust i en morter
1 tsk timian
1 spsk salt
3-4 meter svinetarm
Læg tarmen i vand.
Skær svinekød, bacon og spæk ud i bidder, der kan gå i kødhakkeren. Pil løget og skær det i kvarte, pil hvidløgsfeddene. Kør kød, spæk og løg igennem kødhakkeren – hvis du vil have en meget fin fars, skal det køres igennem 2 gange.
Bland farsen med mel, æg og bouillon – rør krydderierne i. Smag på farsen enten rå, eller ved at stege en lille frikadelle og smage på den.
Monter pølsehornet på kødhakkeren, og kom tarmen på hornet. Du kan enten binde en lille knude på tarmen, eller blot holde på de første 10 cm tarm med fingrene – kør farsen igennem
kødhakkeren og vupti- medisterpølse!!!
Når medisteren steges skal den prikkes med en spids gaffel først, og så steges ca. 20 minutter ved medium varme – server med rødkål, sennep og godt rugbrød, mums!!!
Det ser lækkert ud – og dejligt med opskrift. Mine bonuspiger og jeg lavede netop medister for første gang i går, men svinekød 3-7% er altså for magert….. Den blev sq lidt tør…
Måske jeg skal prøve din version en dag – vi havde chili, hvidløg og nelliker i – lidt julet, men smagen var god.
Spændende krydderi-kombination!
Jeg kunne godt forestille mig at den blev noget tør, kun med magert svinekød – men så ved du bedre til næste gang 🙂
[…] Signes Mad fylder bordet med Anderillettes, Gravad laks, Grønlangkål, Lammerullepølse, Sylte, Medisterpølse og […]
[…] mig allerede til vinterens simreretter med svineskank og rullesteg, samt frikadeller og hjemmelavet medister i rå mængder – det bliver skønt. Jeg skal lave flæskesvær og svinerillette, og alt muligt […]