Marinerede grøntsager

I Italien får man tit forskellige former for grøntsager “sott’olio”, hvilket betyder under olie. Det er meget lækkert tilbehør til forskellige former for kød, som pizzatopping og meget andet. Klassikerne er aubergine og squash, som bliver en hel del mere interessante af denne behandling, men svampe, løg og meget andet kan det også anbefales at eksperimentere med. Grøntsagerne kan holde sig i månedsvis, og olien er superlækker på en salat efterfølgende.

Jeg lavede bare en lille portion, men det kan anfales at lave en stor portion nu du er i gang – de er totalt vanedannende!

Sott’olio

1 aubergine
1 squash (jeg fik fat i et gigantisk eksemplar, så jeg brugte kun en halv – og resten til minestraen)

salt

4 spsk vineddike

1-2 fed hvidløg

2 spsk blandede hakkede krydderurter (salvie, rosmarin, origano, timian o.a)

2-3 dl olivenolie

Skær aubergine og squash i tynde skiver på langs (ca 1-2 mm) – jeg valgte at skære min squash på den anden led, da den var kæmpe! Læg skiverne på et fad og drys rundhåndet med groft salt. Lad det trække ½ times tid.

Varm en grillpande op (kan selvfølgelig også bare gøres på grillen, men vores er altså ikke forårsklar endnu!), tør grøntsagsskiverne af, og rist dem på en tør pande. Kom dem i en lufttæt beholder, stænk med vineeddike mens de stadig er varme, og kom de øvrige skiver over. Tilsidst kommes det hakkede hvidløg og urter på, og hele balladen dækkes med olivenolie.

De er bedst efter en uges tid.

7 kommentarer
  • foodfanatic siger:

    Kære Signe
    MUMS! Den slags grøntsager er så lækre, og selv om det lyder helt simpelt, har jeg aldrig rigtig tænkt på at gøre det selv. Jeg er vist nødt til at prøve din opskrift (måske endda til aftenens porchetta, selv om de er bedst, når de har trukket noget tid).
    Tak for skøn og sommerlig inspiration.
    Kh Nadia

    • Signe siger:

      Jeg lavede grøntsagerne dagen før, og de havde masser af smag til middagen. Min yndlingsgrøntsag er klart den røde peber, som jo skal grilles og flås, men det er hele besværet værd.
      Er jo altid glad for at kunne inspirere. God sommer til dig 🙂

      • foodfanatic siger:

        Tak for svar kære Signe.

        Forresten, hvordan gør du, når du bruger løg? Er i gang med at langtidsstege en nakkefilet, så spekulerer på, om man kan smide noget løg stænket med olivenolie derind, og så lægge dem i lage senere.

        • Signe siger:

          Løg giver man typisk et opkog i eddike inden de lægges i olie. Det er faktisk ligesom med svampe, bortset fra at løgene skal koge lidt længere

  • […] stod på Antipasti bestående af Sott’olio, tapenade, basilikumpesto, fyldte salvieblade og to lækre italiensk pølser. Primi bestående af […]

  • […] med netvinduer), og for at spise den skønneste frokost. Skinke, der smelter på tungen, melon, sott’olio, to slags ost og ikke mindst lardo, der “blot” er tørret fedt, som skæres ultratyndt […]

  • […] skinke, grissini, mozzarella og sott’olio – ligesom vi har fået i San Daniele flere […]

  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *