Marieboller med nougatcreme

For nogle år siden fortalte min kollega mig om Marieboller; vandbakkelsesdej toppet med mørdej. Jeg syntes det lød spændende, men fik aldrig lige gjort mere ved det. Fornylig stødte jeg så på Mariebollerne på Instagram, og besluttede derfor at nu skulle det være. Bollerne bliver virkelig delikate; blødheden fra vandbakkelsen kombineret med den sprøde mørdej på toppen holder bare max. Det eneste der kan undre, er at jeg aldrig nogensinde havde hørt om disse kager førend min kollega fortalte om dem (og jeg har ellers en helt særlig kage-hørelse!).

Vi er lige hjemvendt fra en dejlig vinterferie i sommerhus, hvor pulsen er kommet helt ned. Der har været god tid til kagebagning, så udover disse Marieboller har jeg bagt Annes fabelagtige trippelfyldte fastelavnsboller, og Rosa fik bagt Kværndruppigens brunsviger, hvor der er vaniljecreme i remoncen. Den smager seriøst godt og mætter sådan cirka dobbelt så meget som en almindelig brunsviger. Hun havde blot overset at opskriften var til en HEL ovnbradepande, så vi blev nødt til at invitere gæster for at få spist op; død ved kage, siger jeg bare!

Nå, men tilbage til Mariebollerne, som selvfølgelig kræver at man laver to slags dej – til gengæld er der ikke noget med hævning eller lignende. I mange år troede jeg at vandbakkelser var noget meget svært noget, men så er det heller ikke sværere. Hvis du har lyst til at prøve en anderledes form for fastelavnsbolle, så kan jeg kun anbefale Mariebollerne – de er virkelig lækre.

Marieboller med nougatcreme (12 stk)
Mørdej:
125 g hvedemel
35 g flormelis
75 g koldt smør
½ æg (du skal bruge resten af ægget til pensling)

Vandbakkelser:
1½ dl vand
75 g smør
75 g hvedemel
1 nip salt
2 æg

Nougatcreme:
150 g blød nougat
2½ dl piskefløde
½ tsk frysetørret kaffe

Start med nougatcremen: Kom 1 dl piskefløde i en lille gryde sammen med kaffen. Lad det koge op, sluk for varmen og tilsæt nougat skåret i grove stykker. Rør med en dejskraber til du har en jævn creme. Hæld cremen i en skål og sæt den på køl i et par timer.
Lav nu mørdejen: Kom mel i en skål og skær smørret i små tern. Nulr smørret ud i melet til det ligner revet ost. Tilsæt flormelis og vend rundt. Slå ægget i ud i en lille skål og pisk det sammen med en gaffel. Hæld en smule æg ned i melmassen og saml dejen. Husk at mørdej ikke skal æltes, blot lige samles. Form dejen til en flad bold og pak den i et stykke film. Læg dejen på køl i mindst 30 minutter.
Så er det tid til vandbakkelsesdejen: Kom vand og smør i en gryde og lad det koge op. Tilsæt mel og salt og rør med en grydeske til dejen har samlet sig til en kugle. Kom dejen op i en skål og lad den stå i 5 minutter. Slå æggene ud i en skål og pisk dem sammen med en gaffel. Tilsæt æggene til den lune dej lidt ad gangen mens du rører helt vildt. Først vil det se ud som om dejen skiller, men bliv ved med at røre, så skal den nok samle sig.
Brug to skeer til at sætte 12 klatter på en bageplade – husk at de hæver MEGET. Pensl med det halve æg, du havde tilovers.
Kom lidt mel på et bord og rul den kolde mørdej ud til en størrelse på ca. 21*28 cm (man må gerne bruge et målebånd). Skær dejen ud i stykker på 7*7 cm og læg et stykke over hver vandbakkelsesklat. Pak hjørnerne ind under vandbakkelsesdejen.

Bag bollerne midt ovnen ved 200 grader i 30 minutter – og ikke noget med at åbne ovnen de første 20 minutter. De skal være gyldne og krakelerede – og man kan sagtens risikere at et par af dem falder lidt sammen, sådan er det nu engang med vandbakkelser. Lad dem afkøle fuldstændig på en rist.
Når bollerne er kolde, kommes resten af fløden i en skål og piskes til et blødt skum. Tilsæt den nu kolde nougat creme, og pisk til en blød creme. Kom dejen i en sprøjtepose, alternativt en frysepose med et lille hul.
Skær et V i bunden af hver bolle med en skarp kniv, og fyld nougatcreme ind i hulrummet. Serveres med det samme.

Min husbond er vild med nougat!

3 kommentarer
  • Thomas siger:

    Jeg skal lige være sikker. Så til vandbakkelserne skal melet koge før jeg tilsætter mere mel? Endeligt fik jeg dig.

    Jeg mener de hedder noget ala choux au craquelin på fransk. Jeg er virkeligt dårlig til fransk. Har set en lave den med hhv. Kakao og frysetørret hindbær i bisquitten, så den havde farve når den krakkelerede.

    Thomas

    • Signe siger:

      Årh, pis. Sådan går det når “nogen” skal se fodbold imens jeg skriver blogindlæg :-/
      Lyder spændende med kulør i det underste lag – det må prøves på et tidspunkt. Var godt stødt på det fine franske navn, men gad ikke lige slå det op igen, for at tjekke stavemåde…

  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *