Duften af nybagt brød er bare skøn at blive indhyllet i. Det er vist ikke for sjov at ejendomsmæglere beder potentielle boligsælgere om at sætte en plade boller i ovnen lige inden køberne skal komme – man bliver gladere, mere rolig og føler sig mere hjemme, der hvor der dufter af nybagt brød.
Jeg har igennem længere tid ønsket mig melkværnen til min Assistent køkkenmaskine, så da KitchenOne tilbød at stille den til rådighed slog jeg straks til. Derefter skulle jeg lige skaffe noget korn, hvilket viste sig at være lidt mere besværligt end som så. De fleste helsekostbutikker har forskellige kornsorter på lager, men da jeg syntes det var urimeligt at korn kostede ligeså meget som mel, endte jeg med en anden løsning. En tur til Fru Møllers Mølleri, og jeg hjembragte 6 kg korn. Så var det ellers bare at komme i gang.
Man skal først gøre sig et par ting klart: Man skal ikke male sit eget mel for at spare tid, tværtimod. Friskheden er der intet, der slår, men det er stort set umuligt at få så fintmalet mel, som man normalt køber i butikkerne. Selv ved den fineste indstilling bliver melet temmelig groft, og skal altså sigtes inden brug. Jeg sigtede blot den helt grove klid fra, og endte med at få 825 g mel ud af 1200 g korn. Resten er gemt til en anden gang jeg skal bage, hvor det ordinære købemel kan blandes med det grove klid. Til gengæld er friskmalet mel meget ”tørstigt”, hvilket betyder at man bruger temmelig meget vand til ikke så meget mel. De 825 g mel blev til to flotte brød, og med en uovertruffen, nærmest nøddeagtig smag. Jeg kan kun anbefale at male sit eget mel, alene for smagens skyld. Jeg glæder mig i hvert fald til at eksperimentere lidt mere med min melkværn.
Langtidshævet brød med friskkværnet mel (2 stk)
1200 g korn – 1 kg hvede og 200 g durum
8 dl vand
1 dl surdej (eller 1 dl yoghurt)
5 g gær
2 store teskefulde salt
Mal kornet og sigt det gennem en almindelig sigte. Tag de grove skaldele fra og gem dem til en anden god gang. Vej melet – har du mere end de 825 g jeg havde, skal du muligvis justere vandmængden. Kom vand, gær, surdej, salt og lidt af melet i en skål (eller i røremaskinen) og rør det sammen. Tilsæt melet lidt ad gangen, og ælt til du har en sammenhængende dej (ca 10 minutter i røremaskine, eller 15 minutter ved håndæltning). Sæt låg på skålen og lad dejen hæve natten over ved stuetemperatur.
Hæld dejen ud på et meldrysset bord, og form forsigtigt to brød af den – prøv at lad være med at slå al luften ud af dejen. Varm en plade op i ovnen til 230 grader, og lad bagepapiret med de to, let efterhævede, brød glide over på pladen. Bag dem på næstøverste rille i 25 minutter. Lad dem afkøle på en rist.
Brødet holder sig frisk i mindst 4 dage – hvis det ikke er blevet spist inden.
Flot brød – og det lyder rigtig lækkert 🙂
Knus
Lotte
Tak 🙂 Vi hjemmebagere må jo hele tiden udfordre os selv, ikke?
Kæft hvor kender jeg nogle seje mennesker
Heldigvis kender jeg også en sej Pernille- og tak 🙂
Mmne, lækkert brød! Fedt at du selv maler dit mel. Jeg har aldrig smagt friskmalet-hjemmelavet mel. Men jeg køber kun stenkværnet, det er godt.
Det er en rigtig fin blog du 🙂
Vh Charlotte G
Tak skal du have. Jeg køber normalt også stenkværnet mel, der er bare mere smag i 🙂 Det friskkværnede smagte bare helt anderledes, så det kan kun anbefales
For mange år siden lokkede jeg min købmand til at købe en stenmøllekværn. Det mel slog alt. Desværre var vi for få kunder, så han stoppede med at sælge hele kerner. Bare jeg kendte én, jeg kunne lokke i dag! Desværre har jeg ikke før hørt rosende ord om KitchenAid-kværnen, og har derfor ikke købt én. Er den en stenmøllekværn? Du lyder dog til at være meget tilfreds – måske skulle jeg overveje én gang mere!
Nu har jeg ikke en KitchenAid, men en Assistent, og den kværn er mekanisk. Jeg tog dog temperaturen på melet undervejs, for at tjekke at det ikke blev for varmt, og det holdt sig fint på 35 grader.
Ærgerligt at I ikke var nok kunder til friskt mel – det er ellers lækkert at kunne købe lokalt 🙂
Spændende med det friske mel, har godt nok hørt, at forskellen let kan smages. Spekulerer selv på kornkværn til Assistenten, men er blevet lidt bekymret over dine oplysninger om, at den ikke maler udpræget fint. Ville nemlig også bruge den til at male espresso, men noget tyder jo på, at den ikke klarer den finhed, der skal til. Men dejlig instruktivt at læse både om brød og kværn-brug
De ristede kaffebønner er jo noget nemmere at kværne end det hårde korn, så jeg tror sagtens kværnen kan bruges både til kaffe og krydderier. Jeg har faktisk en kværn til salg, da jeg fik en i gave umiddelbart efter jeg fik denne sponsoreret. Send mig en mail hvis du er interesseret, så finder vi en god pris 🙂
Hvad er det for en kværn, du har til salg?
Hilsen Peter
Det var en til Assistenten, men den er væk 🙂
Du sætter virkelig ambitionerne højt 🙂 I en periode bagte jeg også mit brød selv, men har sku ikke tid til det mere. Jeg har en kaffekværn, men køber malet kaffe, så tror ikke jeg får malet mit eget mel…. hmmm hvor er egentlig min kaffekværn
Haha, ja vi må jo hver især bruge tiden, som vi syntes bedst 🙂 Bruger stadig primært godt stenkværnsmalet mel, men det er jo altid sjovt at prøve noget nyt
Hvilken krog bruger du på assistenten når du ælter dej? Er det rørerullen eller dejkrogen? Jeg synes dejkrogen kan være lidt svær at starte dejen med.
Jeg bruger kun dejkrogen. Hvis det er en lille portion dej bruger jeg også kantskraberen, men ellers kun dejkrog
Jeg synes det er ærgerligt, at du sigter de gode dele fra. Jeg køber bare en pose god økologisk hvedemel og supplerer med det. Intet spild, og dejligt brød, der holder sig frisk rigtig længe, hvis man ikke lægger det i plastpose 😉
Nu smed jeg på ingen måde “de gode dele” ud, men brugte dem til et par andre brød, blandet med godt økomel. Hele øvelsen her var at lave brød KUN med friskmalet mel, så derfor valgte jeg at gøre det på denne måde, så brødet ikke blev alt for groft.