Langtidshævede maltboller

Fornylig var jeg så heldig at være en tur i Inco med min far. Én af de ting jeg købte var ristet maltmel, primært fordi jeg ville bruge det i rugbrød (for at få et mørkere brød). Idet Inco meget sjældent sælger ting i små poser, var jeg nødsaget til at købe et helt kilo – til to rugbrød bruger jeg 2 spsk, så jeg har nok til et stykke tid!
Derfor har jeg spekuleret lidt på hvad jeg ellers kunne bruge det til (forslag modtages gerne!), og at bruge det til at farve hvedebrød var jo en oplagt mulighed. Det ristede maltmel har en let brændt smag, der nemt kan komme til at overdøve alt andet, så jeg brugte kun lidt og understøttede smagen fra brødet med lidt mørk sirup. Jeg tror også at det fungerer rigtig godt sammen med mørkt øl, så det må prøves en anden gang. Har du ikke incokort, kan maltmel købes her.
Som vanligt satte jeg dejen over i aftes, og bagte bollerne her til morgen (hurra for skemafri dag!), men man kan jo altid komme mere gær i og bare lade dejen hæve et par timer – den anden model passer bare godt til mit gemyt, og er enormt indarbejdet i mine køkkenrutiner.

Langtidshævede maltboller (12 stk)
5 g gær
2 tsk mørk sirup
1 tsk salt
3 dl vand
2 store spsk skyr (eller yoghurt)
1 spsk ristet maltmel
5-600 g hvedemel (gerne let groft)

Opløs gæren i vandet, og tilsæt yoghurt, sirup, salt og maltmel. Kom melet i lidt ad gangen, og ælt til en fast dej (brug evt.

Bolledej, IKKE chokolademousse!

røremaskinen). Sæt låg/film på skålen og lad dejen hæve 10-12 timer ved stuetemperatur.
Kom dejen ud på et meldrysset bord, og form til 12 små boller. Kom dem på en plade beklædt med bagepapir, og lad dem efterhæve i 20 minutter. Bages ved 210 grader i 10-12 minutter.

 

11 kommentarer
  • Marie siger:

    Mmm… dufter de ikke fantastisk? Når jeg en sjælden gang køber et friskt maltrugbrød dufter de supergodt, og smager næsten som kage – en sand fornøjelse at spise 🙂

  • Christian siger:

    Uhmm… Det lyder lækkert. Som en person med en sød tand skal opskriften da helt klart prøves. Har ikke bagt siden jeg brændte 2 store rugbrød af i ovnen.

  • Piskeriset siger:

    Sådan en gang brændt maltmel er GULD værd, og de boller ser bestemt lækre ud!

    (og nu fik du lige pirket til min dårlige samvittighed – har en surdej i køleskabet, som jeg har glemt at se til – må hellere tjekke, at den stadig er sur! :-O)

    • Signe siger:

      Jeg synes oftere det er et problem at den bliver FOR sur, så bollerne får en bismag.
      Man får bare de mest blærede rugbrød med brændt malt – de ligner en hel milion (og smager jo også fantastisk).

  • Sarah siger:

    Hej Signe.

    Nu har jeg kigget længe efter det der maltmel, ved du andre steder end i Inco man kan få det? Er bosat i Kolding, så der er lidt langt 😉

    Hilsen Sarah

    • Signe siger:

      Hej Sarah
      Man kan købe brændt maltmel hos Specialkøbmanden, som har en rigtig fin webshop – dog er kiloprisen noget højere end hos Inco. Til gengæld behøver man ikke købe et helt kilo ad gangen 🙂
      Hilsen Signe

  • Sarah siger:

    Tusind tak for svaret Signe. Skal vist lige høre om svigerfar (der arbejder i Århus) kan smutte forbi, for fragten var da lidt pebret 🙂

    Ihhh glæder mig helt til at få det hjem.

    Hilsen Sarah

  • Sarah siger:

    Hej Signe.

    Så fik jeg endelig fat i maltmel, og det giver da bare de skønneste boller.
    Tak for endnu en skøn opskrift.
    Kh Sarah

  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *