Fornylig har vi indkøbt 1½ fritgående, nordjysk lam, som nu ligger og fylder godt op i fryseren. Fordelen ved at købe kød på den måde er, ud over prisen, at man får nogle lidt anderledes stykker end man normalt falder over ved slagteren eller i supermarkedet. Det betød at jeg forleden lavede labskovs af lammehals, og endvidere har fået lavet min første lammerullepølse. Jeg var ellers overbevist om at jeg ville kunne finde en rullepølsepresse i enhver genbrugsbutik, men efter at have gået forgæves flere gange, måtte jeg indkøbe en ny. Det forløb heldigvis uproblematisk, da de lige havde en på hylden her – og jeg syntes ikke engang at det var dyrt.
Det er temmelig omstændigt at lave rullepølse, idet det tager et par dage, men til gengæld er kiloprisen en noget anden end når man køber den ved slagteren. Et lammeslag er ikke dyrt, derudover skal man bruge et stort bundt persille, lidt krydder og nogle grøntsager til suppen, og resultatet er virkelig lækkert – og arbejdsindsatsen værd! Ud af portionen får man en stor rullepølse; jeg delte min i tre, frøs en ned, kom en i køleskabet og den sidste fik den skønne Klidmoster, da vi alligevel skulle ses til gårsdagens GourmetGiraffer, og hun også tit giver mig smagsprøver fra sit køkken.
På lørdag skal vi afholde årets første julefrokost og jeg vil tro at lammerullepølsen får en æresplads på bordet, den blev i hvert fald meget vellykket 😉
Lammerullepølse
1 Lammeslag (ca. 1400 g)
4-5 spsk groft salt
1 meget stort bundt persille
3 spsk peberblanding
1 spsk korianderfrø
1 stort løg
4 fed hvidløg
5 blade husblas (jeg brugte kun 3, og det var for lidt)
1 porre
½ knoldselleri
1 stort løg
5 laurbærblade
hel peber til kogning
Start med at salte lammeslaget. Kom rigeligt med groft salt over det hele, rul slaget sammen og kom det i en frysepose. Kom rullen i køleskabet, og lad den trække i et døgn.
Dagen efter tages rullen ud af køleskabet, hvis noget af saltet ikke er opløst børstes det af.
Læg slaget udrullet på et stort bræt.
Kom peber og koriander i en morter og kør det til en grov masse. Hak løg og hvidløg fint og hak persillen (gem stilkene til kogelagen). Kom først peberblandingen på slaget, dernæst løg og hvidløg og til sidst persillen. Fordel husblasbladene over persillen, og rul slaget stramt sammen. Sæt en kødnål i for at holde slaget sammen, og snør rullen stramt med kødsnor.
Kom selleri, porre, persillestilke, peber og laurbærblade i en stor gryde. Fyld op med vand og lad lagen koge op. Kom rullepølsen ned i lagen og lad den småkoge i 1½ time. Lad rullen trække i lagen i ½ time og kom den dernæst over i rullepølsepressen. Skru pressen sammen (det kræver en del kræfter – jeg måtte tage manden i brug!), sæt den i et fad og stil den på køl et døgn.
Dagen efter tages rullepølsen ud af pressen, skæres i to eller tre stykker, og er nu klar til det store frokostbord.
Åh, kære Signe – jeg er dybt taknemmelig for mit stykke! Det ligger nu og venter i fryseren på den helt rigtige frokostmulighed 🙂
Velbekoms, Søde!
Øj, hvor ser den god ud!!! Jeg skammer mig vildt over, at jeg ikke fik brugt det slag, som jeg havde i fryseren og det endte med at blive for gammelt!! Rullepølse er SÅ godt!
Den smager fantastisk. Du behøver nu ikke skamme dig, det sker vel for os alle at vi glemmer noget på bunden af fryseren – og lammeslag kan heldigvis købes for penge 🙂
Oh, det ser vel nok godt ud! God idé med lammekødet – ikke bare selve retten men indkøbet i det hele taget! Jeg har flere gange fantaseret om at gøre noget lignende, men det har vi ikke fået gjort endnu. Måske jeg skulle satse på at købe det til foråret… Var det let at skaffe på denne årstid?
Nemt og nemt, vi har faktisk ventet siden sidste efterår på det, da der pludselig ikke var flere sidste år. Og så har vi købt det gennem nogle vi kender.
Lam er bedst at købe om efteråret, hvor de jo er omkring et halvt år gamle når de slagtes – så er der god og mild smag i kødet og det giver omkring 25 kg kød.
øj det lyder læks! Den slags kan vi med små frysere kun sukke misundeligt over… 🙂
Er det så her jeg skal afsløre at jeg har to (!!!) frysere. En kumme som altid er i brug, og en skabs- som bliver tændt ved særlige lejligheder (fx når man køber 1½ lam…).
Den var æresgæst på julefrokostbordet i går – og det var SÅ godt!
[…] frikadeller med rødkål, glaseret hamburgerryg med grønlangkål og på ærespladsen… Rullepølsen fra forleden! Til at runde det hele af, havde jeg lavet en lille let dessert; foodfanatics Chokolate […]
[…] har før lavet lammerullepølse, men dette er mit første forsøg udi svine-genren (!!!). Slagene fra den lille gris var så små, […]
[…] til det nye lam. Jeg fandt et lammeslag på bunden af fryseren, men havde ikke lyst til at lave rullepølse af det, så en forespørgsel blev sendt ud via Twitter. Den gode Klidmoster sagde noget med fyld af […]
[…] fra Signes Mad fylder bordet med Anderillettes, Gravad laks, Grønlangkål, Lammerullepølse, Sylte, Medisterpølse og […]
muligvis to dumme spørgsmål, men skal husblas udblødes inden det rulles med og min mormor blancherede altid persillen fordi hun ikke ville bruge nitrit, vil du anbefale det?
Nej, du behøver ikke at udbløde husblassen først- og jeg blancherer heller ikke persillen- den bliver jo kogt med kødet