Til nytårsaften havde jeg bagt disse delikate kransekager med fyld af svesker fra Agen. Det var resterne fra juleaften, hvor ikke hele posen kunne være indeni anden, og så skulle de jo bruges til et eller andet. Jeg er ret begejstret for svesker, men disse er uden sammenligning de bedste jeg nogensinde har smagt. Måske havde det at gøre med at de faktisk stadig havde stenen i (det fandt vi heldigvis hurtigt ud af juleaften) – så kan avlerne tillade sig at plukke dem når de er mere modne, da det ellers bliver noget splat at fjerne stenen. Det samme gør sig gældende for oliven; dem med sten smager simpelthen af mere. Posen med svesker fandt jeg hos mine lokale økopusher nogle dage før jul, men økologiske eller ej, så har svesker fra Agen altså ry for at være de bedste.
Jeg tog udgangspunkt i en opskrift fra Mette Blomsterbergs bog “Søde sager”, og kransekagemassen blev rigtig god. Jeg har efterfølgende ladet mig fortælle at man kan komme sprøjteposen med kransekagemasse i microen i ganske kort tid på optøning; det skulle gøre det nemmere at sprøjte massen ud. Jeg havde i hvert fald ondt i højre hånds tommeltot i flere dage efterfølgende – men kagerne var nu det værd. Jeg brugte halvdelen af massen til kransekagestykker og resten til disse med sveskefyld, men jeg kan da kun anbefale at lave rigeligt med svesker; de er SÅ lækre.
Kransekage med svesker (ca. 20 stk)
200 g rørsukker
100 g æggehvide (ca. 3 stk)
500 g rå marcipan
20 svesker uden sten
2 spsk gelé til pensling (jeg brugte kvæde, men ribs er fint)
Rør rørsukker og æggehvide sammen og lad det trække i 30 minutter. Bræk marcipanen i stykker og kom den i en røremaskine. Tilsæt sukkermassen lidt ad gangen, og ælt massen godt igennem til den er ensartet. Kom den i en sprøjtepose med en stjernetyl.
Kom bagepapir på en bageplade og sprøjt halvdelen af kransekagemassen ud til 20 flade bunde. Læg en sveske på hver bund og sprøjt nu kransekagemasse ovenpå. Lad kransekagerne tørre på pladen i 30 minutter, og bag dem så midt i ovnen ved 190 grader i 10-12 minutter. Afkøl kagerne let.
Varm geléen op til den er flydende (enten i en lille gryde eller i microen) og pensl kagerne med gelé. Lad dem afkøle helt og opbevar dem på køl i et par dage førend de spises (de kan også med fordel fryses).
Serveres til en festlig anledning.