På trods af voldsom decemberstress; tømmermænd efter årets brag af en julefrokost, og hvad man nu ellers har af dårlige undskyldninger – så er det altså ikke rigtig jul uden en omgang konfekt. I år droslede jeg ned på marcipanen; lod ungerne koncentre sig om at forme nisser i lyserød og grøn marcipan, og lavede så bare havregrynskugler og pebermynter. Begge dele er klassikere i mit julekøkken, men pebermynterne laver jeg nu ikke hvert år – til gengæld mener jeg ikke det rigtig har været jul, hvis man ikke mindst en gang har forspist sig i havregrynskugler 🙂
Havregrynskugler
250 g smør
250 g sukker
60 g kakao
325 g havregryn (finvalsede)
1 dl meget stærk kaffe (gerne espresso)
150 g kokos
Bland de tørre ingredienser i en stor skål, hak smørret i store stykker og kom ned i skålen. Overhæld det hele med den varme kaffe, og ælt det derefter sammen (ja, med hænderne!!).
Kom kokos i en dyb tallerken, tril til mundrette kugler, rul i kokos, og kom kuglerne i en lufttæt beholder. Opbevar dem på køl. Det kan være svært at vente med at smage, men de smager altså bedst, når de er helt kolde!
Pebermynter
500 g flormelis
1 bæger pasteuriseret æggehvide (ca. 1½)
ca. 15 dråber pebermynteolie (pas på, det ikke bliver for stærkt)
100 g god mørk chokolade
Kom flormelis i en skål, tilsæt pebermynteolie, og dernæst æggehvide – lidt ad gangen. Det skal blive til en ret fast masse. Lav til kugler (massen skal presses lidt i hånden), og kom dem på et fad. Smelt chokoladen, og dyp kuglerne halvvejs (de skal ikke være helt dækket). Opbevares køligt, men ikke i køleskabet.
mmm… dine pebermynter er simpelthen så gode Signe, det er da vist alt for mange år siden sidst!! 🙂
Jeg må i øvrigt sige, at selvom dine havregrynskugler ikke smager som min mors, var de faktisk ret gode. God ting med den stærke kaffe. Det gik i øvrigt fint med at forspise sig.