Kaffegranité med flødeskum er ret klassisk at få serveret i Italien; det læsker godt og smager fantastisk. Jeg har lige skrevet et indlæg om semifreddo, som er en nem måde at lave is på, men granité slår den med længder. Bare sæt væsken i fryseren til det er stenhårdt, og så skal det skrabes op med en gaffel – easypeasy.
Denne model er dog en særlig voksenudgave, hvor kaffen spædes op med whisky og brunt sukker, så du får en form for frossen irsk kaffe. Sidste sommer eksperimenterede jeg flere gange med kold irsk kaffe, men denne er klart den bedste jeg har prøvet. Jeg tog udgangspunkt i en opskrift på samvirke.dk, men den bestod nærmest af halv kaffe, halv whisky, og det var ALT for voldsomt.
Vær opmærksom på at whiskyen gør at væsken ikke bliver bundfrossen; det er helt normalt.
Irsk kaffegranité med flødeskum (4 pers.)
2 dl koldbrygget kaffe (kaffe overhældes med koldt vand, trækker natten over og sigtes dernæst)
1 spsk brun farin
½ dl whisky
1 dl fløde
Kom den brune farin i kaffen, og rør til det er opløst. Hæld whiskyen i. Smag på væsken – tilsæt evt. mere sukker/whisky efter egen smag.
Kom væsken i en flad, fryseegnet beholder med låg, og sæt den i fryseren i 6 timer.
Brug en gaffel til at lave den frosne blok til granité; du trækker bare gaflen henover overfladen mange gange. Sæt beholderen på frost igen.
Pisk fløden til blødt skum.
Kom et par gode skefulde kaffegranité i 4 glas, top med rigeligt flødeskum og servér med en lille ske – det er da en voksendessert, der vil noget 🙂