Burgere er en af de mest elskede retter i verden. De er en af hovedårsagerne til, at så mange mennesker besøger fastfoodrestauranter, gourmetrestauranter og alt derimellem. De har endda inspireret spil som Big Burger Slot. Men hvor i verden laves de bedste burgere? Hvilket land er burgerkongen?
USA
USA anses oftest for at være fødestedet for den moderne burger. I begyndelsen af det 20. århundrede blev burgeren en amerikansk klassiker. Den var både praktisk og lækker og har gennemgået utallige variationer. San Franciscos “burgerdog” – en krydsning mellem en hotdog og en burger – var en favorit hos den tidligere præsident Barack Obama. I de mere traditionelle burgerboller tilføjer amerikanerne ofte ost, bacon, løg og pickles.
Spanien
Spanien er en anden stærk kandidat til at have de bedste burgere. I 2024 vandt Valencias Hundred Burgers den årlige pris for Verdens bedste burger. Prisen kaldes ofte “Michelin-guiden for burgere”. Det var første gang, en restaurant uden for USA vandt førstepladsen. Hundred Burgers har fire restauranter i Valencia og tre i Madrid. På listen over de 25 bedste burgere blev yderligere to spanske brands nævnt: Madrids Briochef og Valencias Soul Coffee.
Storbritannien
Storbritannien er næsten lige så vilde med burgere som USA. Statistikker viser, at briterne spiser imponerende 6,8 millioner burgerbøffer om dagen. Ifølge Feast Magazine foretrækker briterne at spise burgere fra en grill. En tredjedel af dem betragter endda burgere som en type sandwich (man kan finde statistik på alt i dag!). Briterne foretrækker cheddarost frem for amerikanske osteskiver eller mozzarella. Populære fyld inkluderer salat, rødløg, tomater og pickles. Frisk agurk kommer på en femteplads, hvilket nok vil skuffe pickle-elskende amerikanere.
Nigeria
Nigeria gik burger-amok i 2021. En rapport fra 2023 udgivet af Glovo viste, at burgerforbruget voksede med hele 4.928% på to år. Nigerianere nyder oftest deres burgere til frokost, hvor kl. 14.00 er det mest populære bestillingstidspunkt. I tidsrummet 12.00-15.00 bestilte nigerianere 88% flere burgere end det globale gennemsnit (havde du forventet så mange burgerstatistikker?). Glovos Nigeria-chef forklarede populariteten: “De er hurtige, billige og lækre.” Oksekøds-, kyllinge- og suya-burgere (grillet, krydret kød) er alle populære i Nigeria.
Hvad definerer en burger?
Så hvis briterne betragter burgere som sandwiches, og nigerianere spiser suya-burgere, hvad er så egentlig en burger?
En burger anses oftest for at være en bolle med en oksekødsbøf, ofte med ost, løg og salat som fyld.
Men man kan også få en krabbe-burger, en tofu-burger eller en kyllingeburger.
Så er det bollen, der gør noget til en burger?
Mærkeligt nok har WebMD, det populære amerikanske sundhedsmedie, en artikel med titlen “Hvad er en burger lavet af?”
Ifølge artiklen har Wisconsin, New York og Texas i USA samt Hamborg i Tyskland og Athen i Grækenland alle krav på at have opfundet burgeren.
Men definitionen, ifølge WebMD, er en “grillet hakkebøf i en bolle.”
På verdensplan er variationerne af burgere dog meget forskellige. I Indien laves vegetarburgere ofte med kartoffel og mynte som fyld. Teriyaki-burgere er populære i Japan.
Er burgere sunde?
WebMD anbefaler at købe magrere kød (f.eks. hakket oksekød med 93% magert kød). De foreslår også at vælge miniboller eller sandwich-tynde boller, hvis man vil skære ned på kulhydraterne. Hvis fedtindtaget er en bekymring, kan man vælge magert kød som bison.
Så… hvem laver den bedste burger?
Byer over hele verden vil diskutere, hvem der laver den bedste burger – ligesom de diskuterer, hvem der opfandt den.
Men ifølge The World’s Best Burgers findes de bedste burgere i Valencia, Spanien.