Hveder

Ja, ja, jeg ved da godt at det er ALT for sent at blogge en opskrift på hveder, men jeg bagte dem jo først forleden…
Min søster brokkede sig nogle dage før St. Bededag, over at jeg ikke havde en opskrift på hveder på bloggen, så det må jeg jo gøre noget ved. Så er den der til næste år, søs!
Jeg har i flere år brugt Anarkistens opskrift på hveder, men i år tog jeg udgangspunkt i opskriften på hvedeknopper fra Meyers Bageri, og lavede den om til min egen.
Vi får altid varme hveder på selve Bededag, da det der med at spise hvidt brød om aftenen ikke rigtig er noget vi bruger herhjemme. I år skulle vi så til konfirmationsbrunch, og derfor først være hjemme hen på eftermiddagen, så jeg formede hvederne med det samme dejen var æltet, og lod den så i stedet hæve lidt længere tid i formen.
Er man til hveder som morgenbrød, kan man simpelthen forme dem om aftenen og lade dem hæve i køleskabet natten over. Ellers er 5 timers hævning (ved kældertemperatur – ca. 3 ved stuetemperatur) rigeligt.
Jeg er vild med smagen af kardemomme, så jeg støder kardemommefrøene i morteren lige inden brug, men stødt kardemomme kan sagtens bruges.

Hveder (16 stk)
2½ dl mælk
2½ dl vand
20 g gær
2 æg
50 g blødt smør
50 g sukker
15 g salt
15 kardemommefrø, knust i en morter (eller 2 tsk stødt)
850-950 g usigtet hvedemel

Opløs gæren i vandet. Tilsæt mælk og æg, sukker, salt og kardemomme. Kom melet i og rør godt. Tilsæt det bløde smør og ælt dejen grundigt (jeg lod maskinen klare det – ca. 7 minutter, så var den glat). Kom dejen ud på et meldrysset bord og del den i 16 lige store boller. Form dem til glatte boller og sæt dem nogenlunde tæt i et fad foret med bagepapir (ca. 30×30 cm). Læg et stykke over, og lad bollerne hæve i mindst 3 timer ved stuetemperatur.
Varm ovnen op til 225 grader og bag hvederne i 15 minutter. Løft dem over på en rist (uden fadet, altså), og lad dem dampe godt af.
Server med masser af smør og evt. et drys groft salt. Hvederne er også lækre flækkede og ristede!

6 kommentarer
  • De ser super gode ud! Jeg fik aldrig bagt nogen selv i år, men vi spiser også ret sjældent hvidt brød ud over kage selvfølgelig 😉

    • Signe siger:

      Kage er da ikke hvidt brød…
      De var vildt lækre, med lidt prikken på tungen grundet al kardemommen – mums!

  • Marie siger:

    Uh, tak Signe! Måske skulle man gøre en undtagelse og bage hveder et par gange om året – det er da lidt synd at vente et helt år med at prøve dem her 🙂

    • Signe siger:

      Ja, man burde bage hveder langt oftere. Næste gang Olivia plager om kardemommeboller, bager jeg da bare hveder 🙂

  • Lis siger:

    Jeg kunne heller ikke finde en opskrift på Hveder, så måtte ind i den gl. kogebog fra Husholdningsskolen. Vupti så fik vi varme hveder. Din opskrift lyder også godt og krummen ser rigtig god ud på billedet.

    Kh. Lis

    • Signe siger:

      Fedt at du har gemt den gamle kogebog – der er sikkert nogle sjove opskrifter i. Fik lige nogle fototips forleden, så nu prøver jeg mig lidt frem. Krummen var rigtig god.

  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *