Når man er sjælden gang imellem køber et glas mandler eller lakridser, dragéeret med lækker chokolade og et eller andet smagsrigt pulver, og man så tænker “hold op, hvor var de dyre” eller “gad vide, om ikke man kan lave dem selv?”, ja, så kommer svaret faktisk lige her. Man kan godt lave dem selv, men nemt er det desværre ikke – og de bliver simpelthen ikke lige så pæne som dem man køber. Til gengæld smager de SKØNT, og er meget billigere end de købte – også selv om man bruger gode mandler, ordentlig chokolade og dyrt bærpulver.
Jeg har prøvet til et par gange; første gang lavede jeg dem i hånden, men en times røren er ret lang tid, og da jeg bruger min arm til andet end at røre i chokolade med (sært nok!), så måtte løsningen være en anden. I anden omgang brugte jeg derfor min røremaskine – på helt lav hastighed, og det er bestemt vejen frem. Det kan godt lade sig gøre uden at aktivere maskinparken, men det gør altså processen meget nemmere.
Man kan godt lave bærpulveret selv ved at mase frysetørrede bær gennem en sigte, men jeg brugte det fra Mill&Mortar, som smager helt fantastisk.
Husk at jo færre ingredienser en opskrift indeholder, des større krav sætter det til kvaliteten af råvarer – man kan simpelthen smage dårlig chokolade.
Jeg har lavet opskriften med både lys og mørk chokolade, og begge dele smager fantastisk, så prøv dig frem.
Hjemmelavet mandel-dragée (450 g)
200 g mandler
250 g mørk, lys eller hvid chokolade
2 tsk hindbær- eller solbær-pulver
Fordel mandlerne på en bageplade og rist dem ved 160 grader i 12-15 minutter – de skal ikke blive mørke, men begynde at dufte dejligt og skindet krakelere let. Lad dem afkøle helt.
Smelt chokoladen enten over vandbad eller i microovnen; den skal ikke tempereres, blot smeltes.
Kom mandlerne i røremaskinen med enten dejkrog eller rørespade – ikke piskeris. Sæt maskinen på laveste hastighed. Kom en smule chokolade i maskinen ad gangen, og lad for så vidt muligt chokoladen størkne mens maskinen kører imellem hver tilsætning af chokolade. Det tager i hvert fald en time førend al chokoladen er tilsat. Når du tilsætter det sidste chokolade, tilsættes også en teskefuld bærpulver.
Når chokolademandlerne begynder at klumpe sammen, hældes de ud på et stykke bagepapir. Brug to gafler til at skille dem ad. Hæld den sidste teskefuld bærpulver ud over mandlerne, vent 5 minutter, og brug så bagepapiret til at vende mandlerne fuldstændig i bærpulver (løft hjørnerne op til en slags pakke og ryst).
Gem mandlerne i en bøtte med tætsluttende låg.