Her er den ultimative form for fredagsslik; hjemmelavede karameller. De er ikke særlig svære at lave; det kræver bare en tykbundet gryde, et piskeris og et termometer, der kan klare 125 grader. Temperaturen skal helst rammes forholdsvist præcist; bliver massen varmere, kan karamellerne krystallisere og blive hårde, og bliver de nogle grader koldere, holder de ikke faconen, når man skærer dem ud. Til gengæld kan man så rulle dem og dyppe i chokoladen; og dermed lave sine helt egne guldkarameller.
Jeg faldt over opskriften ovre hos Ulf og Camilla, og har nu prøvet to varianter; muscavadosukker og havsalt samt muscavadosukker, lakridspulver og havsalt.
Jeg er vild med den dybe smag fra muscavadosukkeret, men almindeligt rørsukker er altså også fint. Jeg forestiller mig at rigeligt vanilje også er lækkert, eller hvad med økologisk appelsinskal kombineret med hasselnødder? Kun fantasien sætter grænser, så prøv dig frem. Personligt er jeg ret pjattet med kombinationen af sød karamel og havsalt, så den fortsætter jeg nok med, ligegyldig hvilken smagsvariant der vælges.
Hjemmelavede karameller (40-50 stk)
1 ds kondenseret mælk (sød)
125 g smør
150 g rørsukker (erstat gerne halvdelen med muscavadosukker)
1 tsk havsalt
Evt. 2 spsk lakridspulver; skallen af en appelsin; marven af en vaniljestang mm.
Start med at gøre en form klar, ca. 20*20 cm; den skal fores med bagepapir (med mindre den er af silikone, ligesom min).
Kom kondenseret mælk, smør og sukker i en gryde og find et piskeris og et termometer frem. Sæt gryden over på fuldt blus og pisk så snart smørret er smeltet.
Pisk grundigt, mens karamellen koger – det tager typisk omkring 10 minutter for den, at nå op til en temperatur på 125 grader. Har du ikke et termometer, kan du evt. foretage en karamelprøve, hvor en teskefuld karamel dyppes i koldt vand, og dernæst skal kunne trilles til en kugle.
Hæld den glohede karamel over i formen, drys med salt og lad den afkøle let på køkkenbordet. Sæt den dernæst på køl i mindst en time, førend den vendes ud på et skærebræt og skæres i tern med en skarp kniv.