Gul gazpacho

Jeg har lavet gazpacho før, men det er altså bare en sommerklassiker. Man kan både bruge friske og dåse-tomater, men da jeg var faldet over nogle dåser med flåede, gule tomater i Bazar Vest sidst Malou og jeg var derude, virkede det oplagt at bruge sådan en dåse. Smagen er egentlig ikke anderledes end de almindelige tomater, de er måske en smule mildere, men det er så også det. Jeg valgte at bibeholde farven ved at tilføre suppen gule pebre og en skrællet agurk.
Gazpacho er typisk en ret tyk suppe, og ofte kommer man opblødt brød i. Det valgte jeg dog at udelade, og så servere croutoner til i stedet. Desuden synes jeg tit at rå hvidløg overdøver smagsnuancerne i suppen, så jeg nøjedes bare med et lille løg – og stegte croutonerne med hvidløg.
Suppen blev serveret ved SlowFood Århus‘ sommertur, som løb af stablen i lørdags. Vi startede med at gå en lang tur med en naturvejleder i Grejsdalen ved Vejle – et utroligt naturskønt område. Derefter var der fælles frokost, hvor mit bidrag jo så var gazpacho og brød. Efterfølgende besøgte vi Fru Møllers Mølleri, hvor vi hørte om møllens historie og bevæggrunden for at starte et mølleri. Til sidst sluttede vi af på Norsminde Kro. Alt i alt var det en dejlig dag, med rig mulighed for udveksling af erfaringer med alle former for mad og oplevelser 🙂

Gul gazpacho (forret til 8 pers.)
1 ds. flåede gule tomater (800 g)
2 gule pebre
1 agurk
1 lille løg
1 dl olivenolie
½ dl hyldeblomsteddike (eller æbleeddike)
evt. 1 tsk honning eller agavesirup
salt og peber
Croutoner
2 brødender (ca. 7×10 cm)
1 fed hvidløg
1 kvist rosmarin
2 spsk olivenolie 

Kom dåsens indhold i en foodprocessor. Tag kernerne ud af peberfrugterne og skræl agurken. Kom begge dele ned i maskinen sammen med den pillede løg. Tilsæt olie og eddike, og kør til en jævn masse. Smag til med salt og peber, lidt honning og evt. lidt mere eddike. Kom suppen i en passende beholder (evt. en glaskande) og lad den trække på køl i nogle timer.
Til croutonerne skæres de hårde kanter af brødet, som dernæst skæres i tern af 1×1 cm. Riv hvidløgsfeddet på et rivejern og hak rosmarinen fint. Kom brød, hvidløg og rosmarin på en pande med olie. Vend det rundt med hænderne. Steg croutonerne til de er sprøde og lad dem afkøle. De kan holde sig mindst en uge på køl.
Server suppen med de sprøde croutoner.

5 kommentarer
  • Klidmoster siger:

    Mums, den var super laber. Jeg har lige købt ind til at lave en portion selv, men forsøger mig med at komme lidt brød i – har jo resten af det lækre hvedebrød fra Fru Møllers Mølleri. Uhm, jeg glæder mig allerede til at fylde mig med det i morgen 🙂

  • Tak for opskriften, Signe, den er virkelig fantastisk – jeg har lige lavet den i weekenden med stor succes til en brunch for 60 gæster :-).

    KH Anja, gesmak.dk

  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *