Jeg har tidligere nævnt min tebirkes-fadæse, men efter det succesfulde wienerbrød er jeg ikke længere berøringsangst overfor smør-dej 🙂
I Meyers Bageri fandt jeg en opskrift på grovbirkes som jeg fik lyst til at kaste mig over. Igen-igen passede melmængden ikke med vandmængden (jeg bliver altså vildt irriteret over sådan noget), som om 2½ dl vand og 1 æg kan suge 500 g mel og 150 g havregryn!!! Jeg prøvede det samme med en flutesopskrift til nytår, hvor jeg måtte pøse ekstra vand i, til trods for at have holdt over 100 g mel tilbage!
Med lidt tilpasning, blev dejen rigtig god, og det var nemt at rulle smørret ind i den. Man skal huske at holde dejen kold, så er det nemmere. Begynder dejen at klistre, så smid den i køleskabet i 30 minutter, og fortsæt hvor du slap. Den oprindelige opskrift påstod at man skulle fryse melet (!!) natten over, men det er altså ikke nødvendigt.
Ungerne blev lidt skuffede, de smagte jo noget anderledes end bagerens med remonce, men med lidt nutella røg de da ned 🙂 Husbonden og jeg nød dem au naturel; lune og smørlækre.
Grovbirkes (12 stk)
2½ dl koldt vand
30 g gær
1 æg
1 tsk salt
1 tsk sukker
150 g havregryn (ca. 4 dl)
ca. 300 g hvedemel
250 g koldt smør
havregryn og birkes til drys
Opløs gæren i vandet og tilsæt ægget- rør det let sammen med en gaffel. Tilsæt salt og sukker samt havregryn. Kom melet i lidt ad gangen og ælt til en fast dej. Stil dejen på køl i ca. 30 minutter.
Læg smørret mellem 2 stykker bagepapir og bank det til plade (ca. 1 cm’s tykkelse) med kagerullen. Kom dejen ud på bordet (drys med lidt mel, hvid den klistrer), og rul 4 “vinger” på dejen. Læg smørpladen på midten og fold “vingerne” ind over. Sørg for at dejen er tæt, og du ikke kan se smørret. Rul dejen ud til en aflang plade og fold så en tredjedel ind over, og dernæst en tredjedel her ind over. Du har nu 3 lag dej/smør. Gentag proceduren 2 gange mere, evt. med hviletid på køl undervejs (alt efter hvor klistret dejen er – min var slet ikke, så jeg lagde den først på køl til sidst). Tilsidst rulles dejen til en plade på ca. 40×20 cm, der rulles til en roulade (på den korte led), bankes let flad og lægges på køl. Dejen kan ligge på køl hele natten, men en times tid er også fint.
Kom lidt vand på toppen af dejrullen, drys med birkes og havregryn, og skær den ud i 12 lige store stykker. Placer dem på en bageplade og lad dem efterhæve en times tid. Bages ved 220 grader i ca. 20 minutter.
Spis og nyd den rige smørsmag.
Note: De ubagte birkes kan opbevares på frost i 3 mdr, og blot tøs op i køleren natten over inden bagning. Wienerbrødet kunne bages direkte fra frost, og det er da også et forsøg værd her!
Ummm de ser godt nok lære ud. Og at de kan bages fra frost, gør jo at man kan få dem helt friskbagte søndag morgen.
Præcis. Der er bare ikke noget bedre end lune tebirkes en søndag morgen 🙂
Kære Signe
Jeg bliver også frygteligt irriterende, når mængden af ingredienser ikke stemmer – det er jo ren dovenskab (når det er sagt, så skal jeg da ikke sige mig fri for, at det ikke også er sket hos mig). Godt det lykkedes alligevel. De ser gode ud.
Nadia
Jeg husker da en opskrift på havrekager, hvor jeg havde glemt at skrive mel på – de blev noget flydende. Gudskelov for aktive læsere, så man kan få den slags rettet.
Jeg ledte faktisk efter et “retteark” på Meyers hjemmeside, men forgæves 🙁
De var supergode- også dagen efter, lunet på risteren!
De ser da godt nok gode ud. Jeg prøvede en gang at lave tebirkes, men resultatet var ret skuffende, de blev alt for tunge. Siden gad jeg ikke kaste mig ud i det igen, selv om jeg elsker tebirkes. Dem hos bageren smager da også godt 🙂
Hilsen
Kokkekongen
Jeg har altid været vild med tebirkes, men er de senere år blevet allergisk overfor margarine, så det er slut med at købe dem 🙁
Jeg syntes de her blev lækre og ikke så tunge, og så var de noget nemmere at lave end første gang jeg prøvede – husker noget med smør i håret…
Hej Signe,
Jeg er glad for at høre, at det ikke kun er mig, der har svært ved at få mængden af mel og væde til at passe sammen. Jeg synes at det især er et problem, når man bager brød eller boller med groft mel, hvor jeg altid plejer at komme det grove mel i først. Med det resultat at når jeg skal til at ælte hvedemelet i, som jo er med til at lette på dejen, så kan dejen næsten ikke tage noget og brød/boller bliver næsten for grove og tørre. Jeg er begyndt på at skiftevis tage groft mel og hvedemel i dejen indtil den har den rette konsistens. Og det synes jeg hjælper.
Det er ret sjældent at jeg vejer mel af – plejer bare at hælde i til dejen er passende i konsistensen, men det er jo bestemt ikke det samme som at opskriften skal være fejlbehæftet. Det irriterer mig meget, når opskrifter ikke passer, og kan simpelthen gøre at jeg helt vælger kogebogen fra!
Hej Signe.
Jeg blev helt vildt inspireret til at lave birkes, da jeg så den her opskrift 🙂 De ser bare så lækre ud! Jeg har selv en blog med glutenfrie opskrifter, så jeg har med inspiration i din opskrift lavet min egen som er glutenfri, vil bare lige for en god ordensskyld høre om det er ok med dig at jeg lægger den ud på min blog, selvfølgelig med henvisning til din side. Jeg vil helt klart følge din side, den er meget spændende:)
Venlig hilsen
Doris
http://www.glutenfriefristelser.blogspot.com
Hej Doris
Det er selvfølgelig helt i orden. Fedt at du endelig kunne få birkes igen 🙂
Hej Signe.
Jeg blev helt vildt inspireret til at lave birkes, da jeg så denne opskrift, de ser bare så lækre ud, og jeg har ikke fået birkes i 19 år 🙂 Jeg har selv en blog med glutenfrie opskrifter, så jeg har med inspiration i din opskrift, lavet min egen glutenfrie udgave. Så vil bare for en god ordens skyld høre om det er ok med dig, at jeg lægger den ud på min blog – selvfølgelig med henvisning til din side.
Jeg følger med stor interesse din blog, du har mange spændende opskrifter:)
Venlig hilsen
Doris
[…] med smørbagte croissanter. Nu har jeg efterhånden prøvet at lave butterdej et par gange(fx her og her), og det bliver nemmere og nemmere. Det bedste trick er at hvis dejen bliver for blød, og […]
Så fik jeg endelig afprøvet denne opskrift, og det blev desværre ikke helt så lækre, som på billedet 🙂
Jeg havde problemer med at alt smør smeltede ud og ned i bunden af panden. Derudover blev de, som Kokkekongen, ret tunge i det, og ikke så fluffy som man kender dem fra bageren.
Jeg må på den igen 🙂
Det tog også mig nogle forsøg, førend jeg blev rigtig god til smørrullet dej. Smørret giver jo også en noget fyldigere smag, end de der margarinefætre fra bageren, så det skal man lige vænne sig til. Og der er altid en del smør på pladen efterfølgende, det kan ikke undgås. Så bare op på hesten igen – de skal nok blive perfekte 🙂
[…] “leget” med foldet dej (se de øvrige forsøg her og her), var det et hyggeligt gensyn. Sidst jeg prøvede mig udi tebirkes-bageriet, klagede min mand over manglende remonce, så disse er altså […]