Forleden dag stod menuen på pulled pork-burgere, hvortil coleslaw er det klassiske tilbehør. Dog havde jeg kun grønkål i grøntsagsskuffen, så i bedste Stop Spild af Mad-ånd blev det udgangspunktet for aftenens slaw. Havde teenageren ikke spist det sidste æble, havde det nok pyntet på salaten, men den smagte nu dejligt alligevel sammen med det saftige kød.
Jeg tog inspiration i opskriften fra Salattøsen, men gjorde den mere simpel, fordi den skulle spises i en burger.
Bitterheden i grønkål bliver balanceret rigtig godt af de søde dadler, som gør grønkålen nærmest mild i smagen. Jeg valgte kun at smage dressingen til med citron, men et drys spidskommen kan den nok sagtens klare.
På dette tidspunkt af året begynder jeg altid at trænge til friske grøntsager og frugt; nye kartofler og asparges *suk*. Rodfrugter og kål er virkelig begyndt at kede mig – jeg trænger til spæde, nye grøntsager. Desværre kommer vi nok til at vente noget tid endnu, og så er det da heldigt at den kedelige “gamle” kål kan jazzes op på nye og spændende måder.
Grønkålsslaw (4 pers.)
5-6 stilke grønkål
evt. et æble
Dressing:
6 dadler uden sten
saft og skal af en økocitron
2 store spsk skyr
2 spsk æbleeddike
salt og peber
Skyl grønkålen grundigt og fjern den grove stilk. Kom bladene i en foodprocessor og kør til det er jævnt hakket, men ikke alt for fint (det kan selvfølgelig også hakkes med en kniv). Hæld kålen over i en skål.
Hæld kogende vand over dadlerne og lad dem trække i 5 minutter. Kom de bløde dadler ned i foodprocessoren og kør til de er finthakket. Tilsæt saft og skal af citronen samt eddike og skyr. Kom lidt salt og peber i, og kør til en jævn dressing. Smag til og hæld dressingen over grønkålen.
Vend rundt med en dejskraber og hæld salaten over i en serveringsskål. Skær evt. et æble i tynde både og kom i salaten. Lad salaten trække i mindst 30 minutter (syren fra dressingen nedbryder kålens hårde struktur) og server salaten til burgere eller andet kød.