Som så mange andre skulle vi også have lam i påsken. Vi tilbragte nogle dage i svigermekanikkens sommerhus Nordenfjords, og vejret var jo fantastisk, så grillen blev fundet frem. Om noget har påsken været grilltid, og vi har ud over lam fået både svinemørbrad og kylling på grill – herligt! Desuden fik jeg lige det store besnøringskursus af en af vores venner, der i forne tider var butiksslagter, så nu er der ingen løse ender der mere 🙂
Min svigermor havde købt en pæn lammekølle fra New Zealand, uden nøgleben vejede den knap 1½ kg. Normalt købet jeg altid kød med ben, så jeg undrede mig noget over den måde benet var skåret ud – køllen og skanken hang kun sammen med en tynd flage kød, så besnøringen blev knap så pæn – jeg måtte nærmest surre den sammen, for at få en hel lammekølle at lægge på grillen.
Grillet lammekølle (6 pers.)
1 lammekølle á 1½ kg (uden nøgleben)
1 løg
4 friske fed hvidløg
1 stor kvist rosmarin
salt og peber
bomuldssnor
Hak løg og hvidløg fint sammen med rosmarinen – bland det med salt og peber. Bred den udbenede kølle ud på et bræt, og fordel løgmassen på kødet. Rul køllen stramt sammen og snør den med en kraftig bomuldssnor.
Kom en drypbakke i kuglegrillen og fordel kullene omkring den (indirekte varme). Læg risten på og placer køllen på midten. På med låget og lad køllen stege i ca. 75 minutter – brug et stegetermometer. Jeg vil gerne have lam lyserødt, men endelig ikke for rødt, så en kernetemperatur på knap 60 grader, hvorefter køllen hviler et kvarter passer fint.
Kan serveres med alle former for grillede grøntsager, humus, tzatziki, salat eller hvad man nu er til.
Uhm, lam på grill er SÅ lækkert 🙂
lam er godt i næsten alle versioner (understegt på en gadegrill i Tyrkiet frataget!!!!)
Øj, det ser godt ud! Jeg endte med både at stege kødet i ovnen og derefter putte det på grill, men næste gang tror jeg, at jeg vil prøve kun med grill – og tricket med løgmassen lyder også som noget, jeg må prøve 🙂
det er sådan et gammelt rullestegstrick – det giver lidt mere smag, hvilket vi jo kan lide 🙂
“Ingen løse ender” 😉
Skønt når dobbelt-betydningerne i ordvalget opfattes 😉
Ja lam er virkeligt altid lækkert. Jeg har prøvet din opskrift og den er virkelig god og anbefalelsesværdig. Jeg fandt forleden en mere rigtig god ny opskrift på grillet lammekølle inde på den her side http://velsmagt.dk/det-gode-liv/grillet-lammekolle/. Smager også himmelsk:)
Jeg er glad for at opskriften var brugbar. Tak for link, det er altid dejligt med ny inspiration 🙂