For noget tid siden modtog jeg fiskekogebogen “Gone Fishing” fra Lindhardt og Ringhof. Det er nok den smukkeste kogebog jeg har set til dato. Derudover er opskrifterne forholdvis nemt tilgængelige, og bogen kan ganske enkelt ses som en opfordring til at spise mere fisk i hverdagen.
Bogen indeholder mange tiltalende opskrifter, men især én lagde jeg ind på harddisken: Makreller med en dressing af saltede solbær. Først krævede det jo lige at det blev solbærsæson, og da jeg fornylig har fået verdens bedste bærforbindelse, med det lokale Ømosebær, kunne jeg slå to fluer med et smæk.
Inden vi tog herop i sommerhuset hentede jeg en frisk bakke solbær ude hos Helle, skyllede og ordnede bærrene og brugte 250 g til at lave saltede solbær af.
Resten blev til en dejlig gang rødgrød sammen med en bakke jordbær.
Udover de 5 dages forberedelse de salte solbær kræver, er der ikke meget arbejde i retten her. Makrellerne købte jeg fileteret i den lokale fiskebod (60 kr for 6 flotte fileter), og de røg på grillen sammen med en gul squash i skiver og nogle kolde kartofler fra dagen før. Jeg kan kun anbefale at prøve de salte solbær sammen med fed fisk, det passer virkelig godt sammen.
Grillede makreller med saltede solbær (3 pers.)
Saltede solbær
25o g solbær
5 g havsalt
6 makrelfileter
3 spsk olivenolie + lidt til smøring af fisken
salt
1 squash
evt. lidt citrontimian og et dryp olivenolie
evt. nogle kogte kartofler
Ordn solbærrene og kom dem i et patentglas sammen med saltet. Ryst glasset, åbn låget og læg et stykke køkkenrulle over åbningen (så der ikke går dyr i bærrene). Lad glasset stå i 5 dage, ryst det én gang om dagen. Sæt til sidst glasset på køl – nu kan bærrene holde sig i flere måneder.
Tag to spiseskefulde saltede solbær og bland dem i en skål med 3 skefulde olivenolie.
Gå makrelfileterne efter med en saks, klip rygfinnerne af og fjern de mest synlige ben, og salt dem på kødsiden.
Smør lidt olivenolie på skindsiden af fileterne.
Skær squashen i tykke skiver (ca. 1½ cm) og salt dem let.
Læg squash i kanten af grillristen, så de ikke får alt for hård varme. Giv dem ca. 10 minutter i alt, vend dem halvvejs. Kom dem over i et fad når de er færdige, dryp med olivenolie og citrontimian.
Læg makrelfileterne på grillen med skindsiden nedad.
Lad dem stege til kødet næsten har skiftet farve fuldstændig – de må gerne være lidt rosa på toppen. Læg dem over på et fad, hæld solbær-dressingen over og server.
Indlægget indeholder affiliate links
[…] jeg har nævnt tidligere, har jeg fået en lokal bær-forbindelse, Ømosebær, så forleden var jeg ude og hente en kasse […]