Gnocchi

Egentlig er gnocchi vel en form for restemad, det består jo bare af kogte kartofler, salt og mel, kogt og gratineret med lidt tomatsauce og ost i ovnen. Det er rigtig italiensk bondekost, hvilket betyder at det mætter helt ekstremt – det er ligesom polenta, hvor man lige skal huske at overveje om man skal tage anden gang, for pludselig føles det som om at du har spist en flise (omend en velsmagende en af slagsen) 🙂
Man skal huske at bruge vinterkartofler, der koger nemt ud, for så bliver de bedst i konsistensen, og så kan man evt. køre mosen igennem en sigte, for at få den helt fin. Det gjorde jeg nu ikke, jeg mosede bare kartoflerne fra i går med et kraftigt piskeris, men det betød også at der var lidt klumper i de færdige gnocchi. Smagen blev nu fin, og hvor tit er det lige at man kan spise to voksne og 3 børn (havde lånt en legekammerat i dagens anledning) af med 900 g kartofler og lidt tomatsauce???

Gnocchi (4-5 pers)
900 g kogte kartofler
1 tsk salt
250-300 g hvedemel

Mos kartoflerne grundigt (IKKE med en stavblender, så bliver mosen slimet). Tilsæt salt og 200 g mel. Ælt mosen med melet og tilsæt mel til du har en fast dej, som ikke klistrer.
Sæt en gryde over med saltet vand og tænd ovnen på 225 grader.
Rul gnocchi-dejen ud til lange stænger som skæres i stykker på ca. 1 cm’s bredde. Rul stykkerne over en gaffel (det er nemmest at tage dem op i hånden, og så køre gaflens runding hen over dem). Kom ca. 25 stykker af gangen i det kogende vand, lad dem komme op til overfladen (det tager max. 2 minutter) og tag dem så op med en hulske. Kom dem i et smurt ildfast fad.
Når alle stykkerne er kogt hældes nogle deciliter god tomatsauce over, der drysses med revet parmesanost og fadet gratineres øverst i ovnen i 10 minutter. Server med en god salat og evt. et stykke brød.

Tomatsauce
1 løg
2 gulerødder
50 g bacon
2 fed hvidløg
1 ds hakkede tomater
1 ds koncentreret tomatpure
1 spsk balsamico
4 dl vand
2 laurbærblade
1 tsk tørret basilikum
salt, peber og lidt sukker

Skær bacon i små tern og brun dem i en gryde. Hak hvidløg, gulerod og løg helt fint og kom det ned til baconen. Svits til løgene er klare og tilsæt så balsamico – lad det koge ind. Kom tomatpuré på panden, svits det let og kom så hakket tomat og vand i gryden. Kom krydderier i og lad saucen småkoge i 20 minutter. Smag til og fjern laurbærbladene.

7 kommentarer
  • Marie Ulletved Holmgaard siger:

    Eeelsker gnocchi!! Mums 🙂

  • Jule Mig siger:

    Har jeg aldrig hørt om, men ser spændene ud, og må prøves !!!

    Hyggehygge
    Marianne

  • Piskeriset siger:

    Hohoo! En af mine venner er meget glad for gnocchi – det kan da være, at jeg får lavet det til hende på et tidspunkt, nu jeg har set opskriften på det 🙂

  • Signe siger:

    @Marie: Husker tydeligt en middag i Venedig, hvor jeg fik gnocchi med jomfruhummersauce, mums!
    @Jule Mig: Det er vist bare den italienske version af knödel – men lækkert!
    @Piskeris: Jeg har tidligere prøvet en anden opskrift med æg, og det blev noget værre snask – denne opskrift er lige til at gå til. Og der er jo ikke noget som at forkæle sine venner.

  • […] elsker gnocchi, men har altid opfattet det som vintermad, da det jo kræver ret melede kartofler som […]

  • […] er vi jo begyndt at bevæge os ind i simre-sæsonen igen, og forleden dag havde min datter bestilt gnocchi – uden nogen form for specificeret tilbehør. Jeg valgte derfor, at vi skulle have oksebryst i […]

  • […] selve opskriften skal siges, at jeg jo har lavet gnocchi masser af gange, men jeg har altid bare lavet det med kogte kartofler og mel, og dernæst kogt […]

  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *