Jeg bliver aldrig færdig med at lege med nye cookies; konceptet er simpelthen for lækkert til at man ikke skal prøve nogle forskellige. Jeg har både mine go-to cookies; mavepine-cookies, men også brownie-cookies er blevet en klassiker herhjemme. Disse cookies blev virkelig gode, og har bestemt potentiale til at blive indlemmet i bageklassikerne.
De er så proppet med chokolade at dejen egentlig blot lige holder på chokoladen. Til gengæld er de kæmpestore; omkring 12 cm i diameter og 1 cm tykke. Jeg valgte ovenikøbet at lave dem en smule mindre end det amerikanske forlæg, da 100 gram pr. cookie lød lige voldsomt nok i mine ører. Jeg lavede dem 80-85 gram og de var GIGANTISKE!
Kagerne er bundet sammen af Valhrona chokolade, som kommer i ovale stykker; jeg brugte deres Nyangbo 68%, som er en dejlig letbitter chokolade. Hvis du ikke lige har Valhrona liggende i skabet, så kan anden god kvalitet chokolade sikkert godt bruges, men stykkerne skal være temmelig store (tænk 3*2 cm).
Min røremaskine var lige ved at stå af, da jeg hældte de store chokoladestykker i dejen, så brug en dejskraber til at vende chokoladen i; det gør jeg i hvert fald næste gang.
Lad dejen hvile i mindst 24 timer; den kan holde sig på køl i en uges tid, og du kan evt. gøre kagerne klar til bagning, og så komme dem i fryseren; så er der nemme friskbagte cookies en anden gang (hvis de kommer direkte fra fryseren, skal de blot bage en smule længere).
Jeg lavede bare en lille portion cookies; 11 i alt, da det vitterligt er sådan en kage, du kun kan spise én af. Ud af min lille portion fik jeg både forkælet datteren på efterskole og mine kolleger.
Gigantiske cookies med mørk chokolade (11 stk)
140 g smør
120 g brun farin
110 g lyst sukker
1 tsk vaniljesukker
1 æg
220 g hvedemel
½ tsk bagepulver
½ tsk natron
280 g Valhrona mørke chokoladestykker
½-1 tsk havsalt
Kom det bløde smør og de 2 slags sukker samt vaniljesukker i en røreskål og pisk det til det er luftigt (mindst 4 minutter). Tilsæt ægget imens der piskes. Bland hvedemel med bagepulver og natron og rør det i dejen på lav hastighed. Vend chokoladestykkerne i dejen med en dejskraber, og kom dejen over i en bøtte med låg. Sæt den på køl i mindst et døgn.
Brug en vægt til at veje dejen af; hver cookie skal veje ca. 80 gram. Tril dejen til kugler; hvis chokoladestykkerne ligger udenpå dejen, stikkes de ind mod midten. Læg dejen på to bageplader beklædt med bagepapir (max. 6 cookies på hver), og tryk dem let flade. Drys med havsalt eller sydesalt. Bages i ca. 12 minutter ved 175 grader. Lad dem ligge på pladen i 5 minutter, førend de flyttes over på en rist til afkøling.
Virkelig gode!
Dejligt at høre 🙂