Forloren hare har egentlig været en lidt glemt ret herhjemme i en del år; efter en del forskellige farsbrød (med eller uden feta) i firserne, som var mere eller mindre tørre, blev retten lidt skåret over en kam med dem. Fordelen ved forloren hare fremfor farsbrød, er dog at man hælder god fond omkring og lader retten simre heri – og derefter laver man sovs af fonden (der nu også smager af god fars og bacon!).
Da jeg jo deler hjem med op til flere sovsefanatikere (nu har den lille også ladet sig overbevise til at sovs og kartofler er en super-kombo…), er det virkelig noget der bliver værdsat herhjemme.
Hver gang vi har fået noget med brun sovs, smider jeg resterne i fryseren, hvilket betød at i stedet for at simre haren i fond, blev den simret i flæskestegssovs – det gør altså ikke det mindste 🙂
En anden gang skal jeg nok huske at spæde sovsen op med lidt bouillon, hvilket jeg glemte i går, og derfor fik en temmelig tyk, men meget velsmagende sovs.
Hvor frikadeller kun bliver bedre af store håndfulde af krydderurter, og alle mulige andre spændende smagsgivere, syntes jeg at forloren hare skal have lov til at smage “oprindeligt”, altså kun smages til med lidt gammeldags krydderier. Jeg endte med en kombination af løg, salt og peber samt enebær og allehånde – det blev meget lækkert. Jeg havde indkøbt et helt kilo flæskefars, hvilket er lidt rigeligt til vores lille familie, men så blev der også 16 frikadeller til madpakken.
Jeg serverede kartoffeltern bagt i ovnen med lidt andefedt samt rødkål fra fryseren til haren.
Forloren hare (1 hare samt 16 frikadeller)
1 kg hakket flæskekød
2 æg
2 dl rasp
3-4 dl mælk
1½ løg
5 enebær
5 hel allehånde
salt og peber
½ l fond, oksebouillon eller brun sovs
Hak løget helt fint og stød de hele krydderier i en morter. Bland det hakkede kød med krydderier, løg, rasp og æg. Tilsæt mælken lidt ad gangen til du har en lind fars. Smør et ildfast fad med lidt olie, kom lidt olie på hænderne og form så 2/3 af farsen til et “brød”. Skær bacon helt tyndt og dæk haren med baconskiver. Kom fond i bunden af fadet og sæt det i ovnen ved 200 grader i ca. 50 minutter (stik en gaffel i, kødsaften skal være klar).
Hvis du har brugt sovs, skæres haren bare ud og serveres med sovsen i bunden af fadet (som evt. sigtes). Ellers sigtes skyen fra og jævnes med en meljævning, smages til med lidt ribsgele, lidt fløde og mere salt og peber – husk kulør 🙂
Server med kartofler og rødkål.
Det er ikke så længe siden, jeg lavede det, og det smagte nemlig helt vidunderligt. Nu får jeg helt lyst til det igen. mend et kan blive en af Juledagene.
Det er altså også anden gang indenfor 1½ måneds tid at vi får det 🙂
Uhm, ægte hyggemad. Får helt lyst til sovs af det indlæg 🙂
Sovs er nu også godt 🙂
jeg har permanent lyst til sovs! og det lyder stander lækkert med allehænderne og enebær. jeg tror sgu jeg laver det. sådan dér lissom dig!
Du kan roligt komme lidt mere i end jeg gjorde – haren var super, men frikadellerne lidt kedelige (kolde, altså!)
[…] aftes stod menuen på forloren hare, og det klassiske tilbehør hertil er jo almindelig råkost eller rødkål. Jeg havde dog en rest […]