I forbindelse med den forgange weekends familiehygge, havde jeg besluttet at forkæle familien med smørbagte croissanter. Nu har jeg efterhånden prøvet at lave butterdej et par gange(fx her og her), og det bliver nemmere og nemmere. Det bedste trick er at hvis dejen bliver for blød, og man kan mærke at smørret er lige ved at komme igennem dejen – smid den 30 minutter på køl. Så er det pludselig nemt at rulle igen. Desuden kan man sagtens rulle og forme croissanterne om aftenen og så bage dem næste morgen – de skal blot stå koldt natten over. Jeg frøs simpelthen mine på to plader, og da de så var gennemfrosne kom de i hver sin pose, og var nemme at tage med i sommerhus (i en køletaske). De skal blot have lov at tø op en times tid (fordelt på en bageplade) inden de bages.
Jeg brugte opskriften fra Meyers Bageri, og tilføjede blot god, mørk chokolade til chokoladecroissanterne. Hvis man gerne vil have blanke croissanter, kan man pensle dem med æg – jeg undlod det, da det ikke gør nogen forskel for smagen.
Næste gang laver jeg kun chokoaldecroissanter – bitterheden og sødmen fra den mørke chokolade giver lige det der ekstra til smørsmagen.
Croissanter (ca. 20 stk.)
3 dl koldt vand
2 dl kold mælk
1 pk gær
2 æg
1 kg hvedemel
120 g sukker
25 g salt
500 g smør
100 g god, mørk chokolade
Opløs gæren i vandet og tilsæt mælk og æg. Bland mel med sukker og salt og tilsæt det til dejen mens der æltes. Jeg bruger røremaskine, men det kan godt gøres i hånden. Dejen æltes i 3-5 minutter, til den slipper siderne af skålen. Læg film over skålen og sæt dejen på køl en times tid.
Læg smørret mellem to stykker bagepapir og bank det fladt (ca 2 cm’s tykkelse). Kom dejen ud på et meldrysset bord og rul ligesom 4 vinger (se hvordan her). Læg det flade smør på midten og fold de 4 vinger ind over. Rul dejen til en aflang plade og fold den i 3 lag. Føles dejen meget blød lægges den i køleskabet en halv time. Rul igen til en aflang plade og fold i 3 lag – dette gøres i alt 3 gange, så man ender med en dej med 27 lag smør. Læg nu igen dejen på køl en halv time.
Rul dejen ud til en plade som deles i 2 – halvdelen skæres ud i trekanter og rulles til klassiske croissanter, hvor den anden halvdel skæres ud i aflange firkanter, hvorpå der kommes lidt hakket chokolade og de rulles sammen. Læg croissanterne på en bageplade og lad dem efterhæve en times tid. Pensl dem evt. med æg og bag dem i 15 minutter ved 200 grader.
De var SÅ gode, og virkelig et måltid i sig selv!!
Ja, selv den største smørgris ville nok have svært ved at klemme to ned 🙂
Have mercy 😀
Jeg ville godt nok ønske jeg havde armkræfter til den slags. Måske kan jeg invitere Max på friskbagte croissanter – og så fjernstyre ham til at rulle?
Lyder som en god plan. Du kan jo også bare besøge mig, og lade mig lave dem til dig 😉
Wee, endnu bedre plan. Tak, du er da bare den bedste 😀
[…] Kompakt som sommerhus-ture altid er, men vi har været på udflugter, spist lækker mad, morgenmad til langt op af morgenen, spillet kort og løst krydsord. Dejlig sommerhus-hygge. Elsker det her […]
Namnamnam! Dem vil jeg drømme sødt om i nat 😀
Håber at du ikke svedte smør 😉
De ser ufattelig overlækre ud, wow!!! Enhver kan da blive i godt humør af disse 🙂
Tak 🙂
Skal dejen være lidt sej at rulle ud? Og hvilket mærke af smør skal bruges? Jeg brugte alm smør og det var i hvert fald ALT for blødt…..
Almindeligt smør (lurpak eller øko) er fint. Bliver det for blødt smider du det bare på køl en halv times tid. Og ja, det er et hårdt rullearbejde, men det hører simpelthen med. Til gengæld er smagen arbejdsindsatsen værd!
hehe det flød fuldstændigt ud da jeg begyndte at rulle det:) tror jeg prøver med noget lurpak usaltet istedet. Lyder godt med dejen i hvert fald, giver det et forsøg mere:)
Jeg håber at det lykkes for dig 🙂
Hej Signe
Fryser man croissant’erne før eller efter hævning …????
Før – så efterhæver man bare i forbindelse med optøningen 🙂
[…] var noget tid siden jeg sidst havde “leget” med foldet dej (se de øvrige forsøg her og her), var det et hyggeligt gensyn. Sidst jeg prøvede mig udi tebirkes-bageriet, klagede min mand […]
Super lækre croissanter, forsøgte mig med nogle i går. Dog tog det en del længere tid end jeg lige havde regnet med, og selvom jeg gik i gang ved 17-tiden, måtte jeg kl 23:00 opgive at bage dem samme aften, blot forme dem og vente med at bage dem til i morges. Så blev de også færdige og de smager vidunderligt – men der er noget der undrer mig: kan det virkelig passe, at der skal 25g salt i, som du skriver i opskriften? Jeg syntes det lød fuldstændig urealistisk, så jeg puttede måske 6 g i, max… Og de smager jo som sagt fint – men 25g???
Undskyld det sene svar. Jeg bruger altid en del salt i bagværk, da jeg synes at det fremhæver smagen fra selve brødet bedre. I denne dej er der også en del sukker, så derfor er saltmængden forholdsvis høj.
Og ja, første gang man laver rullet smørdej, tager det altså temmelig lang tid. Gudskelov at dejen kunne stå i køleskabet natten over 🙂