Citronmarmelade

Dette er en ægte Stop Spild Af Mad-opskrift, hvor man bruger allerede pressede citroner til at fremstille en lækker marmelade. Det kræver selvfølgelig at du kun bruger økologiske citroner, men hvis du som jeg er fan af at bruge citronskal til både det ene og det andet, er økologiske citroner det naturlige valg.
Du starter med at lave en frostpose hvorpå der står “Citronskaller”, og hver gang du har presset en halv citron, skærer du blomsten af og skærer den i kvarte. Fjern synlige kerner. Stykkerne kommer du i fryseposen og ned i fryseren. Når posen så er ved at være fuld (jeg brugte en 1 liters genluk-pose) skulle der gerne være omkring 600 g citron, og så er du klar til at lave marmelade.
Opskriftsforlægget har jeg fra bogen Syltedronningen, hvori der er mange lækre sylterier.
Marmeladen er nærmest ikke bitter, da bitterstofferne koges væk i de to hold vand; den er tværtimod syrlig og delikat, har en lækker konsistens og smager fænomenalt til pandekager, toppet med en klat flødeskum.

Citronmarmelade (4-5 glas alt efter størrelse)
600 g citronskaller
2*1,5 liter vand
400 g rørsukker
1 vaniljestang
2½ dl vand

Kom de frosne citronskaller i en gryde og top med 1,5 liter vand. Bring gryden i kog og lad den simre i en time. Hæld vandet fra gennem en sigte og hæld frisk vand på. Bring igen op til kogepunktet og lad skallerne koge i 30 minutter. Hæld dem dernæst over i en sigte og lad dem dryppe af.
Kom citronskallerne tilbage i gryden, men tjek lige for kerner først – dem vil du ikke have i din marmelade. Flæk vaniljestangen og bland vaniljekornene med lidt af sukkeret. Kom vaniljekorn, stang og alt sukkeret ned til citronskallerne. Top med 2½ dl vand og sæt det til at koge. Lad det simre i 15 minutter og fjern så vaniljestangen. Brug en stavblender til at findele skallerne, smag på marmeladen og kom den på skoldede glas. Luk glassene mens marmeladen er varm og vend dem en gang, så låget også varmes af marmeladen.
Opbevares på køl efter åbning.

2 kommentarer
  • Lasse E siger:

    Fed idé! tak for det.

  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *