Saras chokoladekage

Jeg må blankt indrømme at jeg er MEGET glad for kager, og da jeg heldigvis også er ret god til at bage, går der sjældent en weekend uden en eller anden form for kagebageri. Ind imellem kunne jeg godt ønske mig at jeg havde samme flair for løb (volleyball, tennis…), men sådan skulle det bare ikke være – så må jeg leve med lidt ekstra på sidebenene.

Denne brownie-agtige kage er en af dem jeg bliver ved med at komme tilbage til; den er forholdsvis fedtfattig, og til trods for “bare” kakao, smager den som om den er fyldt med god chokolade. Det eneste aber dabei, er altså at den smager bedst dagen derpå, så hvis du har akut kagebehov, så find en anden kage at bage 🙂
Pigerne har haft kagen med til adskillige fødselsdage, og den vækker altid glæde; den har en tæt chokoladesmag, som de fleste er vilde med.

Jeg bager ofte kagen med valnødder eller pekannødder ovenpå; det ser meget dekorativt ud og nøddeskeptikere kan nemt pille nødden af. Man kan nu også komme hele eller halve hasselnødder i dejen; og så pynte den med en smule chokolade – her har jeg brugt både lys, mørk og hvid chokolade, der blot er “drisslet” henover. Man bruger meget lidt chokolade på at få en fed effekt. Desuden har jeg ladet mig fortælle at man kan toppe kagen med skumfiduser; det skulle se flot ud og smage dejligt. Personligt er jeg slet ikke vild med skumfiduser, så jeg har ikke prøvet.
Kagen er nem at gange op, hvis man skal lave den til hele klassen; gang med 3, så passer portionen til ovnens bradepande.

Saras chokoladekage (20*20 cm form)
2 æg
3 dl rørsukker
100 g smeltet smør
1½ dl mel
4 spsk kakao
1 tsk vaniljesukker
½ tsk salt
50-75 g valnødder eller hasselnødder

Æg, sukker og vaniljesukker piskes hvidt. Bland mel med kakao og salt. Kom først halvdelen af melblandingen i dejen, pisk og tilsæt så smørret. Kom dernæst det sidste melblanding i og pisk godt. Fordel dejen i en smurt form (du kan selvfølgelig også fore den med bagepapir) og læg valnødder pænt ovenpå. Hvis du bruger hasselnødder, fordeles de over dejen og stikkes ned under overfladen med en finger.
Bages ved 160 grader midt i ovnen i 30 minutter. Lad kagen afkøle helt (og gerne til dagen efter) førend den skæres i stykker.

 

 

 

12 kommentarer
  • MissMuffin siger:

    Jeg har også samme bog og den er jo bare helt fantastisk!
    Brownien har jeg aldrig prøvet, men mandelkagen med creme og lagkagen med mandelmarengsbunde, hyldeblomstskum og rabarber er nogle kæmpe favoritter herhjemme!

  • Signe siger:

    Hej Miss Muffin
    Det er den der hedder Saras chokoladekage – men eftersom at der ingen forklaring følger med på hvem Sara er, valgte jeg bare at kalde den brownie – da jeg altid serverer den som sådan!
    Begge de kager du nævner, har jeg ikke prøvet – der er da heldigvis stadig flere opskrifter jeg har tilgode 🙂
    Jeg kan også anbefale æblekage med gams, overraskende god brug af tørt brød!
    Hilsen Signe

  • Piskeriset siger:

    Den bog er også blandt mine favoritter. Jeg har ikke prøvet denne opskrift, men der er en af de andre opskrifter på chokoladekage, som er ubehøvlet god! Kan desværre ikke huske, hvad den hedder, men den har pinjekerner som pynt. Og nu får jeg helt mundvand bare ved tanken 🙂

  • Signe siger:

    Hej Piskeriset
    Endnu en jeg har til gode – men jeg har godt hørt fra en bekendt at den skulle være fantastisk 🙂
    Hilsen Signe

  • Annette siger:

    Hvis man laver dobbelt eller trippelportion, hvor stor ville du så tro bageformen skulle være i hver af tilfældene?

  • Signe siger:

    Hej Annette
    Trippelportionen passer til ovnens store bradepande, og dobbeltportionen til en stor bageform (ca. 30×35).
    God fornøjelse med bagningen.

  • […] Brownie-chokoladeis (ca. 1 liter) 1 ds. kondenseret mælk 2½ dl piskefløde 100 g mørk chokolade 2½ dl vand 150 g brownie i små tern (jeg brugte denne)  […]

  • Julie siger:

    Hej!

    Jeg prøvede denne opskrift i går (fandt den godt nok på en anden side) efter jeg fik den serveret sidste weekend. Min kage blev bare meget anderledes?
    Min blev meget mere klæg og snasket..
    Så vidt jeg kan se, er du den eneste der skriver at æg+sukker skal piskes hvide, så jeg ville spørge dig om du ved om det gør nogen forskel?

    • Signe siger:

      Når man pisker æg og sukker hvidt gør det dejen mere luftig- mere luftig dej giver mere luftig kage! Kagen skal jo være snasket, men eftersom at der ingen form for hævemiddel er i, må man jo gerne hjælpe den naturlige hæveproces grundet æggene lidt på vej. God bagning 🙂

  • […] i Gentofte Bibliotekerne. I morges kørte jeg til Gentofte sammen med Olga og en dåse med nybagt brownie (kage er bare bedst når der er tunge ord på bordet!), og meddelte min chef, at jeg pr 31. juli […]

  • Natalie Gøttsche Jakobsen siger:

    Jeg har lige bagt kagen i dag, til at tage med i skole i morgen, den er blevet rigtig god!! 😉 Det er virkelig utroligt at den bliver så “brownie agtig” uden at der er rigtig chokolade i. 😉 Jeg har så godt nok tilføjet Marabous appelsincrokant chokolade, som jeg fandt på tilbud i vores lokale brugs, jeg har bare hakket chokoladen mere eller mindre groft og puttet stykkerne i dejen lige inden den skulle bages. Jeg synes faktisk det klæder chokoladesmagen rigtig godt at der er noget modspil med noget appelsin, men tror også sagtens at man kan skabe en lignende smag ved f.eks. at putte lidt revet appelsinskal i dejen. 😉

    • Signe siger:

      Fornylig lavede jeg kagen med hele brombær og drys af macadamianødder – den holdt sig saftig i 3 dage og smagte fantastisk. Så jeg vil give dig ret i at lidt frugt klæder den intense chokolade(kakao)smag

  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *