Chili con carne

Denne ret er klart en klassiker i mit køkken – desværre er det ikke lige ungernes favorit, så det er efterhånden meget (alt for) sjældent vi får den. Til gengæld laver jeg altid en gigantportion, så vi enten kan invitere gæster på retten, eller have fornøjelse af den i flere dage. Det er en rigtig weekendret, da den skal koge i timevis, men den kan sagtens laves om søndagen og nydes om mandagen, da den kun bliver bedre af at trække.

Start med bønnerne; man kan bruge et par dåser kidneybønner, men de smager faktisk meget bedre hvis man tager sig tiden til at iblødsætte og koge – gerne med lidt urter, dvs. en porre med top, en gulerod, et par fed hvidløg og lidt peberkorn.
Et par håndfulde bønner efter eget valg (jeg havde fået nogle små hvide i værtindegave – de smagte fantastisk) sættes i blød i ca. 12 timer.
Kog bønnerne en times tid i frisk vand tilsat salt og urter – mærk på dem efter 40 min, de må endelig ikke være udkogte – eller for hårde for den sags skyld.

Så skal der laves chili:
2 løg
2 snackpebre (eller 1 stor rød peber)
3-4 fed hvidløg
1 frisk chilipeber (tjek lige styrken)
1 peperoncini
400 g hakket oksekød
400 g skært oksekød i små tern
2 ds. flåede tomater
1 pilsner
3 dl bouillon
1 spsk oregano
1 spsk spidskommen
salt og peber
25 g mørk chokolade

Snit løg og peberfrugt i små tern, hak hvidløg og chili. Brun kødet i olie, tag det op og svits så grøntsagerne til de bliver klare. Tilsæt kød, væske og krydderier. Lad det komme op og koge, skru ned, sæt låget på gryden og lad det simre i 2½-3 timer. Smag til med salt, peber og mørk chokolade. Kom bønnerne i, varm igennem og server med brød og cremefraiche, samt lidt ekstra fintsnittet chili til dem der ikke kan få det stærkt nok – og måske denne salat, som jeg lavede i en forsimplet udgave – bare med mango, krydderurter, chili og lime – mums!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *