Når man er på festival skal man altid have chili con carne – det er et must at stå og spise brændende varm chili med en plasticske, mens man svajer let til musikken! I år fik jeg en udmærket model på Skanderborg, som blev fortæret mens jeg lyttede til Kashmir. Derudover fik vi også en lækker chili i Århus Festuge, med peberfrugtsalat “on the side”, og majs som ekstra ingrediens. For en måned siden var vi til drinksfest hos nogle venner, hvor natmaden stod på chili con carne, som åbenbart er husfarens specialitet (den var også GOD!).
Alt i alt er jeg blevet udsat for nogle forskellige versioner hen over sensommeren, og derfor mente jeg nu at det var tid til at konstruere min egen version. Hanne bloggede fornylig om hendes (og Chili Johns) version, og jeg har også selv blogget om chili før. Pigerne er bestemt ikke vilde med det, selvom jeg laver den forholdsvis mild, men det er altså ikke det samme som at det er bandlyst fra spisekortet herhjemme. Heldigvis havde min store datter en veninde til spisning, som var vild med det, så det hjalp lidt på pigernes lyst til at smage – ellers er der jo altid godt brød til!
Da jeg som regel har forskellige kogte bønner i fryseren, kom der både sorte og røde bønner i retten, samt friske danske majs. Derudover serverede jeg helt fintskårne peberfrugter til (jeg havde kun røde, men det ser flot ud i forskellige farver), som jeg havde snittet på mandolinen.
Jeg kan godt lide når der er både skært og hakket kød i, det får en ret lækker tekstur, og da jeg havde overordentlig god tid, blev retten sat over kl. 10 om formiddagen og stod og småsimrede hele dagen – 8 timers chili con carne kan bestemt godt anbefales!!! Du kan nu godt nøjes med mindre, det skære kød er allerede mørt efter ca. 1½ time.
Chili con carne (6-7 pers.)
400 g hakket oksekød
400 g oksekød i tern (fx. bov)
3-5 løg (alt efter størrelse)
1 frisk chili
3 fed hvidløg
½ fennikel (kan evt. udelades)
1 ds. hakkede tomater
1 krus kaffe
1 stout (50 cl.)
1 spsk spidskommen
2 chipotlechilier i lage (eller lidt røget paprika og 1 tørret chili)
25 g mørk chokolade (så højt kakaoindhold som muligt)
lidt agavesirup eller honning til at smage til med
salt og peber
2 majskolber (eller 200 g frosne majs)
300 g kogte bønner
Til servering: Fintsnittede peberfrugter, jalapenos, cremefraiche og brød.
Alle grøntsagerne ordnes og hakkes fint. Kødet brunes af i en stegegryde, gerne af to omgange, så det får en fin stegeskorpe. Stil det til side. Svits grøntsagerne til de begynder at tage farve, tilsæt kød og spidskommen samt chipotlechili. Hæld tomater, kaffe og øl på, og tilsæt chokoladen. Kog op, tilsæt salt og peber og skru ned. Sæt låg på gryden og lad retten simre i mindst 1½ time, gerne længere.
Tag låget af gryden; hvis retten ser alt for våd ud, koges den op uden låg, så lidt af væden fordamper. Skær kornene af majskolberne og kom dem i gryden sammen med de kogte bønner. Smag til med agavesirup og evt. lidt mere salt og peber. Når bønner og majs er varme, serveres chilien med en god klat cremefraiche, samt lidt ekstra chilier og lunt brød.
Cremefraiche fra Øllingegård smager skønt, men er desværre ikke så fotogent! |
Åh Signe, ja – det er bare skøn mad!!
God idé med 2 slags kød, det må jeg prøve en gang.
Selv tak for inspirationen 🙂
[…] Da vi om søndagen havde snakket ugens måltider igennem, ytrede min mand ønske om chili con carne, så jeg tænkte at kyllingen kunne få et mexikansk twist, da der ikke lige var tid til chili i […]
[…] en næste gang! Brødet er saftigt og godt, og fungerer rigtig fint som madbrød. Vi fik det til chili con carne, men jeg kan også sagtens forestille mig at det ville være godt til en gang tapas eller en […]