Her er opskriften på den simpleste romerske pastaret – omend én af de sværeste at få til at lykkes. Pasta, pecorino og peber – hvordan er det lige, at man får en cremet pastaret ud af de 3 ingredienser?
Da vi var i Rom for nogle år siden, blev min husbond helt vild med denne ret, og efterfølgende prøvede jeg kræfter med den herhjemme, men det ville bare ikke lykkes. Det blev simpelthen en tør omgang, og derfor blev retten lagt på hylden. Fornylig så jeg så en opskrift på bloggen smittenkitchen.com, hvor ost og peber blev kørt til en creme med lidt vand; og så vendt i pastaen. Fordelen ved denne metode er, at man kan smage ostecremen til – den skal smage temmelig meget af peber; og ja, den er på den salte side pga. den salte pecorino.
Jeg bruger en foodprocessor til at lave ostemassen, men en minihakker er også fint. Jeg tror dog ikke at man kan rive osten og så røre vand i; der skal simpelthen lidt mere muskelkraft til.
Vi spiser ret meget pasta herhjemme, og der er altid rift om resterne, så 500 g er en lille portion for os. Hvis I spiser meget mindre portioner, så ganges der bare ned. Det kan være lækkert med en skål salat før eller efter pastaen – bare lige for at få lidt grønt.
Cacio e pepe (3-4 pers.)
500 g spaghetti
150 g pecorino
temmelig meget friskkværnet peber
2-3 spsk vand
Sæt rigeligt saltet vand over til pastaen. Skær pecorinoen i grove tern og kom den i en foodprocessor. Kør til det er helt finthakket. Kværn MASSER af peber ned i osten, kør igen og tilsæt en smule vand. Det skal blot blive til en sammenhængende masse. Smag på massen; den skal være salt (osten er temmelig salt) og prikke på tungen af peber. Kom eventuelt mere peber i.
Kog pastaen til den er aldente, og vend så ostecremen i pastaen – tilsæt eventuelt en smule pastavand, for at få cremen fordelt ordentligt og pastaen til at blive cremet og lækker.
Servér pastaen straks – og spis lidt salat efterfølgende, ligesom de ville gøre i Rom.