Jeg har en kollega, der bor lige i nærheden og har en KÆMPE have. Når de har for meget af et eller andet, spørger hun altid om jeg er interesseret, hvilket jeg som regel er. Forleden inviterede hun mig til at tynde ud i bestanden af Reine Claude-blommer; de var simpelthen ved at drukne. Jeg plukkede ca. 5 kg, men var egentlig lidt blank omkring hvad jeg lige skulle stille op med dem. De smagte skønt, så nogle stykker blev bare spist. Jeg udstenede en del og frøs ned til fx blommetrifli eller måske blommecrumble i løbet af vinteren, og så lavede jeg lidt is og nogle glas sylt.
Hvis du gerne vil have en tyk marmelade skal du tilsætte rød Melatin, men jeg valgte at lave den uden. Den er tynd, men smagen er fantastisk. Alt efter hvor søde blommerne er skal du justere sukkermængden; jeg fik lavet den lige sød nok, men justerede så smagen med lidt æbleeddike; det fremhæver også frugtsmagen.
Kom din blommesylt på mellemstore, skoldede glas, evt. rystet med lidt Atamon, og opbevar den på køl, når først glasset er åbnet. De uåbnede glas kan holde i op til et år.
Blommesylt (4 glas)
800 g udstenede blommer
½ dl vand
3-400 g rørsukker
1 stang vanilje
evt. 1 spsk æbleeddike
Kom blommerne ogvaniljemarv og -bælg (evt. skåret i 4 stykker) i en gryde sammen med vandet og lad det koge i ca. 20 minutter under låg. Tilsæt først de 300 g sukker, lad det smelte under omrøring og smag om det er sødt nok. Tilsæt evt. resten af sukkeret. Lad sylten koge uden låg og under omrøring i ca. 5 minutter. Den skal begynde at tykne let. Smag til igen og tilsæt evt. lidt æbleeddike.
Sluk for gryden og lad den stå i 5 minutter. Hæld den varme sylt på de skoldede glas, læg evt. et stykke vaniljestang i hver glas. Tilbind straks og lad glassene køle af på køkkenbordet. Opbevares mørkt og på køl efter åbning.
[…] ← Blommesylt […]