Da datteren og jeg forleden havde plukket bær til rødgrød, lovede jeg jo også at vi skulle lave saft. Fremgangsmåden i de fleste former for saft er forholdsvis enkel – ligeså meget vand som frugt, og derefter det halve sukker. Man kan så vælge at tilsætte forskellige former for ekstra smag, fx vanilje eller mynte (jeg er ret glad for anisisop, men det er jo de færreste, der har det i haven), eller bare lade bærrene smage igennem alene.
Problemet med at lave saft af friske bær er, at både solbær og ribs indeholder ret meget naturlig pektin (stivelse), hvilket gør saften temmelig vanskelig at sigte. Vi endte simpelthen med nærmest at mase den igennem en sigte med en grydeske. Frysning nedbryder pektinen, så det er da værd at overveje til en anden gang – lige at smide de ordnede bær i fryseren et døgns tid.
Denne saft blev nærmest grenadine-agtig, så tyk er den, med en intens smag af friske bær og vanilje. Vi prøvede at hælde det direkte på vaniljeis, og det kan kun anbefales. Desuden er saften god at lave saftevandsis af – i en let fortyndet udgave.
Blandet saft af friske bær (ca. 1½ l ufortyndet)
1 kg blandede bær (solbær, ribs og hindbær – kun fantasien sætter grænser her)
1 l. vand
1 vaniljestang
ca. 500 g rørsukker
Ordn og skyl bærrene og kom dem i en gryde med vandet. Tilsæt den flækkede vaniljestang. Lad bærrene småkoge i 10-15 minutter. Kom en sigte over en skål og hæld bærmassen heri. Lad det dryppe et par timer – og hjælp evt. til med en ske.
Kom den sigtede saft i en gryde sammen med sukker, og lad det småkoge til sukkeret er opløst. Smag på det, og tilsæt evt. mere sukker. Hæld saften på skoldede flasker og opbevar den på køl. Fortyndes 1 til 5.
[…] Read more: Blandet saft af friske bær […]
[…] er forholdsvis enkel – ligeså meget vand som frugt, og derefter det halve sukker. … Læs resten →Blandet saft af friske bær Posted in Signes Mad « Pasta con vongole You can leave a […]