Jeg ved ikke hvad det er med mænd og baked beans, men det er i hvert fald et sikkert hit herhjemme (og hos flere andre vi kender, min venindes mand serverer det altid som “Cowboy-mad”, når han og sønnen er alene hjemme!!). Jeg fik personligt lidt af en overdosis, som nyligt flyttet hjemmefra, hvor vi spiste det som pastasauce, de aftener hvor det skulle gå stærkt med at få noget i skrutten.
I dag ville jeg forkæle min mand lidt, og besluttede så at lave en omgang hjemmelavet baked beans. Jeg fandt en opskrift i Camilla Plums Mors mad, som jeg lige har fundet frem igen (jeg har kun en hylde kogebøger stående fremme, og så bytter jeg lidt rundt efter lyst), som mest gik ud på at koge nogle bønner, lave en tomatsauce og så bage det. Det kunne jeg vel lige finde ud af…
Denne portion svarer ca. til en dåse baked beans, så kan man jo bare gange op.
Baked beans
100 g små hvide bønner
vand, salt og 1 laurbærblad
Læg bønnerne i blød natten over. Kog dem i nyt vand med salt og 1 laurbærblad, indtil de er helt møre (20 til 40 minutter alt efter størrelse). De skal være gennemkogt (jeg troede de ville blive kogt i ovnen også, hvilket de ikke gjorde, og derfor var lige lovlig al dente!!!)
1 ds. hakkede tomater
1 lille pastinak
1 lille gulerod
2 fed hvidløg
½ løg
Friske krydderurter (salvie, timan, rosmarin) – 1-2 spsk.
1 spsk sukker
2 spsk æbleeddike (eller vineddike)
salt og peber
Hak løg, hvidløg, gulerod og pastinak i små tern. Svits det i olivenolie. Tilsæt eddike og sukker. Kog ned, og tilsæt tomat og krydderurter. Kog i 10-15 min og smag til med salt og peber. Kan du lide en lidt grov tomatsauce, skal du bare komme bønnerne i nu, men jeg gav den lige en tur med stavblenderen, så konsistensen i hvert fald var ligesom på dåse. Der var lige rigeligt tomatsauce, så jeg tog en god deciliter fra til søndagens pizza, men resten blev blandet med bønnerne.
Skær 3-4 tykke skiver bacon, læg dem ovenpå bønnerne i tomatsaucen og sæt det hele i ovnen i 1½ time ved 150 grader. Tag baconen ud lidt før, steg det sprødt og kom skiverne tilbage på de baked beans – server med spejlæg og godt brød. Det er da en herremorgenmad, der vil noget 🙂
Hej Signe
Mums, det er bare lige morgenmad for rigtige cowboys. Var han ikke helt vild med det?
Der er en faktisk en forklaring på hvorfor bønnerne ikke bliver mere møre i ovnen. Det er fordi de ligger i en sauce med en høj pH værdi (pga tomaterne og eddiken) og så kan kulhydrater ikke blive møre.
Mange hilsner
Malou
Jeg mener bønner er poteiner ikke kulhydrater
Der er protein i bønner, men bestemt også kulhydrater – faktisk flere procentvis.
Yeps, hvide bønner indeholder pr 100 g: 21,3 g protein og 62,3 g kulhydrat.
Altså Malou, hvor er du bare madklog 🙂
Som sagt var bønnerne lige lovlig sprøde, så kommentaren var vist: Jeg kan sagtens nøjes med dem fra dåse. Det er sgu svært at blive værdsat indimellem 🙂
Sorry, jeg kan ikke lade være med at blande mig. Jeg er en madnørd 🙂
Utak er verdens løn, så må han få dåsebønner fra nu af 🙂
Men du kan jo også koge nogle hvide bønner godt møre og så fryse dem i små poser. Så er de hurtige at tø op og kyle i en tomatsauce. Det er godt nok noget billigere. En ds øko baked beans koster jo nærmest en lille formue.