Agurkesalat med birkes

Jeg er ret pjattet med den israelsk-engelske kok Yotam Ottolenghi, som har en helt unik tilgang til grøntsager. Fornylig spurgte Lindhardt og Ringhof om jeg ville skrive et par ord om den nye kogebog Ottolenghi kogebog #1, som er en opdateret version af hans første kogebog fra 2007, som aldrig blev oversat til dansk, men var et kæmpehit i England. Jeg takkede med det samme ja, da jeg har været ovenud begejstret for både Plenty More og Nopi, samt et par af hans andre kogebøger, som jeg har lånt på biblioteket.
Som sagt har Ottolenghi et særligt greb om grøntsager, så selvom vi kommer vidt omkring i denne kogebog, synes jeg bestemt at det er grøntsagsretterne der er mest tiltalende.

Når jeg læser en ny kogebog, sætter jeg altid små mærker ind på retter jeg kunne tænke mig at lave, og ved første gennemlæsning blev denne kogebog helt overklistret med post-its; lækre retter med søde kartofler; en salat med grillet blomkål og kapers; foccacia med anderledes slags fyld; kager og desserter, og alt muligt andet – sikke et slaraffenland af opskrifter!

Jeg kan nu engang bedst lide at bruge årstidens grøntsager, men her sidst i april er der ikke mangespændende grøntsager, men en økologisk agurk med en smule smag var heldigvis til at finde. Den første af bogens opskrifter som jeg kastede mig over var en lidt anderledes agurkesalat, med masser af smæk på smagen. Vi fik ovnstegt perlehøne og datterens hjemmelavede kartoffelsalat til; et himmerigsmåltid på en kold torsdag 🙂

Agurkesalat med birkes (3-4 pers.)
1 agurk
1 mild, rød chili
½ dl hvidvinseddike (eller anden lys eddike)
½ dl olivenolie
2 spsk blå birkes
2 spsk sukker
½ tsk salt
sort peber
evt. lidt grofthakket koriander til pynt

Rør eddike og olivenolie sammen med sukker, salt og peber. Smag på den, den skal være lidt eddikeskarp, men smage mildt. Kom birkes i dressingen.
Flæk agurken på langs og fjern kernerne med en teske. Skær agurken i skrå skiver af ca. 1 cm’s tykkelse. Hak chilien helt fint. Vend begge dele med dressingen, top evt. med lidt koriander og server straks.

1 kommentar
  • […] ← Agurkesalat med birkes […]

  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *