Idet jeg bager al vores brød selv, er jeg heller ikke meget for at lade noget gå til spilde.
Jeg er ret vild med at komme croutoner i salater, det giver sådan et dejligt crunch, og derudover sværger jeg jo til alle former for bruschetta og lignende. Til forskel giver brødet i denne salat ikke sprødhed men derimod fylde, samtidig med at det opsuger væden fra grøntsagerne og dressingen – virkelig lækkert.
Første gang jeg smagte brødsalat var jeg ret skeptisk (blødt, daggammelt brød – helt ærligt!), men det holder altså! Normalt kommer man frisk basilikum i denne salat, men alle krydderurter dur, og da jeg har oregano og timian i haven, var det det der røg i.
Salaten skal højest trække 10 minutter inden servering, da brødet ellers kan blive en lidt for splattet masse, men man kan bare vente med at komme brødet i til sidste øjeblik, og så blande grøntsager med dressing og lade det trække. Jeg brugte tomater og grillede peberfrugter (fra glas), men agurk, bladselleri og romainesalat, samt kapers og ansjoser, kan også sagtens komme i.
Portionen passer til 1, da det var min frokost i dag, så gang endelig op, hvis I skal være flere 🙂
Husk at bruge noget godt, solidt brød, da brødet også er med til at give salaten smag.
Panzanella (1 pers.)
2-3 skiver daggammelt brød
½ skalotteløg
8 cherrytomater (eller 3 alm.)
2 grillede røde pebre (gerne fra glas)
1-2 spsk friske krydderurter (oregano, timian, basilikum eller mynte)
1 tsk rødvinseddike
1 spsk olivenolie
salt og peber
Skær tomater og peberfrugter i tern (ikke for fine, det skal være en rustik salat). Hak krydderurterne og skær løget i fine ringe. Vend grøntsagerne sammen og kom eddike og olie, samt salt og peber over. Vend rundt, smag til og lad salaten trække lidt (der skal samle sig lidt væske i bunden af skålen). Hvis der er en meget hård skorpe på brødet, skæres den af, ellers skæres brødet bare i grove tern og vendes i salaten, som serveres med det samme.
Den lyder rigtig spændende! Jeg får desværre sjældent brugt croutoner i salat, da vi ikke plejer at have brødrester, men de smager nu ganske godt 🙂
Uhm det lyder skønt. Den salat har jeg faktisk luret lidt på i flere år, da jeg elsker ingredienserne, der bruges. Jeg er som du var dog også en smule skeptisk over blødt brød. Tror det alligevel, at jeg er nødt til at prøve den, efter at have set den her 🙂
@Piske: Det får en noget anderledes struktur end med croutoner, men kan virkelig anbefales.
@foodfanatic: Det er bare at kaste sig ud i det 🙂