For snart længe siden fik jeg serveret en bagt rødbedesalat med pesto og nødder på mit arbejde, som jeg blev meget begejstret for. Jeg fik opskriften, men fik bare aldrig rigtig lavet salaten herhjemme. Fornylig fik jeg så tilsendt den nyudkomne Meyers salater – året rundt, hvori der er 100 opskrifter på lækre salater. Heri var der også en bagt rødbedesalat med nødder, så hvorfor ikke prøve den i stedet? Desuden havde jeg lige fået en posefuld friskoptrukne rødbeder fra min mors have, så hvis der findes skæbne for madlavning, var det vist den jeg ramte her 😉
Jeg endte ud med noget nær verdens bedste efterårssalat; krydret og fyldig, sprød og blød på samme tid. Vi fik et stykke brød og en gang spanske kødboller til og det var et skønt måltid. Både min mand og jeg spiste rødbeder nok til at tisse rødt dagen efter, men yngstebarnet var knap så begejstret. Hun kan ellers ikke rigtig kaldes grøntsagsskeptiker længere, det er mest tomater hun holder sig fra, ja, selv rosenkål og bladselleri er hun pjattet med. Heldigvis er der masser af andre gode opskrifter i Meyers salater, året rundt; især er jeg glad for inspiration til efterårs- og vintersalater, som godt kan være lidt svære at variere ind imellem.
Jeg lavede portionen lidt mindre end i bogen, da jeg ikke helt havde et kilo rødbeder, og desuden var vi kun 3 til at spise af det. Der var rigeligt nøddedressing, men har du overskud af det, kan det sagtens smøres på brød, som en slags pesto.
Husk at starte i god tid; rødbederne skal bage i 1,5 time!
Bagt rødbedesalat med nøddedressing (3 pers.)
750 g rødbede (ordnet vægt)
1 tsk anisfrø (eller fennikelfrø)
6 enebær
Knap ½ revet muskatnød
1 tsk skal af økologisk citron
50 g smør
1 tsk salt
75 g hasselnødder
3/4 dl olivenolie
2 spsk citronsaft
1 strøgen tsk sennep
½ tsk honning
1 nip salt
lidt peber
persille til pynt.
Skræl rødbederne og skær dem i grove tern. Kom dem på en bageplade og drys med anisfrø, citronskal, muskat og salt. Giv enebærrene et gok med den brede side af en kniv og kom dem ned til rødbederne. Vend rundt og top op med små klumper smør.
Sæt bagepladen i ovnen ved 150 grader i 1,5 time.
Læg hasselnødderne på en anden bageplade og kom dem ind i ovnen de sidste 20 minutter af rødbedernes bagetid. Tag rødbeder og nødder ud af ovnen. Vend nødderne ud på et rent viskestykke og gnub hinderne af dem.
Kom halvdelen i en minihakker sammen med honning, citronsaft, sennep, salt og peber. Hak det fint og tilsæt så olivenolie. Blend til en fin, omend noget tyk, dressing. Smag dressingen til med salt og måske mere citronsaft.
Vend dressingen sammen med de lune rødbeder og fordel dem på et fad. Top op med resten af de bagte nødder, som lige har fået et gok i en morter (de kan også grofthakkes med en kniv), samt et drys persille.
Server salaten lun eller kold.
[…] ← Bagt rødbedesalat med nøddedressing […]