Ymerdrys og croutoner

I weekenden stod jeg med en del brødrester, både fra rugbrød (som desværre var blevet klægt – er stadig ikke for gode venner med mit nye komfur!) og fra hvedebrød. Typisk gemmer jeg enderne af hvedebrød i en pose på frost, og laver så rasp af dem, når posen er fuld. Så får man ligesom den fulde udnyttelse af det gode brød. Rugbrød har jeg sjældent så mange rester af, men har da ind imellem revet de eventuelle rester ned i min almindelige mysli, det fungerer fint og gør bare myslien lidt grovere. Denne gang havde jeg dog lyst til at lave decideret ymerdrys; kun på rugbrød, og det blev rigtig vellykket.
Jeg valgte at bage både croutoner og ymerdrys samtidig med at jeg bagte et nyt rugbrød, så blev ovnvarmen udnyttet, og begge dele behøver forholdsvis lang tid ved ikke alt for meget varme – hvilket passer perfekt med rugbrødsbagning.

IMG_1721Begge dele blev gemt i et par tætsluttende plastbeholdere, og kan holde sig i mindst 14 dage.
Det er nemt at lave og en god måde at udnytte brødrester på. Hvis du blot har noget tørt købebrød, kan det også sagtens bruges, men mit var som altid hjemmebagt.

Croutoner
20 cm tørt franskbrød
3 spsk olivenolie
2 fed hvidløg

Skær skorperne af det tørre brød, og skær det i tern af 1×1 cm. Kom brødtern i en skål. Skær enderne af hvidløgsfeddene og riv dem på et fint rivejern (du behøver ikke at pille dem!). Kom hvidløgsmosen i skålen sammen med olivenolie, og vend rundt med hænderne. Fordel brødtern på en bageplade beklædt med bagepapir, og bag dem nederst  i ovnen ved 150 grader i ca. 1 time. Vend rundt et par gange undervejs. Mærk på croutonerne, de skal være sprøde udenpå og bløde indeni. De bliver mere sprøde af at blive kolde. Lad croutonerne køle fuldstændig af, og opbevar dem i en lukket beholder.
IMG_1723

Ymerdrys
5-600 g rugbrød
75 g brun farin
1-2 tsk lakridspulver (kan udelades eller erstattes af kanel)

Hvis skorpen på rugbrødet er hård, skæres den af, ellers skæres brødet blot i mindre stykker og kommes i en foodprocessor (en kødhakker dur også fint) sammen med sukker og lakrids. Kør til brødet er findelt. Fordel brødblandingen på en bageplade med bagepapir, og bag den ved 120 grader i ca. 1½ time. Væden fra brødet skal ligesom fordampe, men ymerdrys behøver ikke være helt sprødt. Det er faktisk meget rart, at det giver lidt at tygge i ovenpå morgenyoghurten (ja, jeg er så rebelsk at jeg spiser yoghurt til ymerdrys!)

IMG_1724

 

 

 

2 kommentarer
  • A + K = ♥ siger:

    Årh, det er længe siden, jeg har fået ymerdrys! Sådan en skål med det, et drys kanel og nyskårne bananskiver duer bare.

    – Anne

  • Signe siger:

    Jeg er jo desværre blevet allergisk overfor kanel, men lakrids virker fint som substitut (også på risengrød).

  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *